Iran: Naše rakete mogu pogoditi američke snage

Iran ima jedan od najvećih bliskoistočnih raketnih programa (EPA)

Iran ne mora povećavati domet svojih balističkih raketa jer već može pogoditi američke snage stacionirane u regiji, kazao je zapovjednik Revolucionarne garde.

U periodu kad američki predsjednik Donald Trump pokušava nametnuti nove sankcije iranskom raketnom programu general-major Mohammad Ali Jafari kazao je da bi “sankcije samo povećale broj iranskih raketa i njihovu preciznost”.

Trump je ovog mjeseca odbio potvrditi iranski nuklearni sporazum potpisan između svjetskih sila i Teherana, kojim bi se ograničio nuklearni program Irana u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Zastupnički dom prošle sedmice izglasao je nove sankcije iranskom programu balističkih raketa i Trump je pozvao američke saveznike da se pridruže Washingtonu u poduzimanju snažnijih akcija za ograničavanje “iranskog trajnog opasnog i destablizirajućeg ponašanja”, uključujući uvođenje sankcija usmjerenih ka razvoju raketa, prenosi Reuters.

Dovoljan domet

“Domet naših raketa je 2.000 kilometara i to može biti povećano, ali vjerujemo da je taj domet dovoljan Islamskoj republici jer su većina američkih snaga i većina njihovih interesa u regiji unutar tog dometa”, rekao je Jafari, prenijela je informativna agencija Tasnim.

“Amerikanci pokušavaju nametnuti nove sankcije Revolucionarnoj gardi zbog njenog raketnog programa, ali to je izgovor da se naškodi iranskoj ekonomiji”, kazao je Jafari.

Iran ima jedan od najvećih bliskoistočnih raketnih programa, a neki od njihovih navođenih projektila imaju dovoljan domet da dosegnu Izrael.

Sjedinjene Američke Države kažu da je iranski raketni program kršenje međunarodnog zakona jer bi projektili u budućnosti mogli nositi nuklearne bojeve glave.

Iran negira da pokušava razviti nuklearno oružje i tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo za civilne svrhe.

Izvor: Agencije