Iračka vojska na granici s Turskom u kurdskoj regiji

Iračani su zauzeli položaje između turskih i kurdskih kontrolnih punktova na graničnom prijelazu između turskog grada Habura i Fish-Khabura, kurdskog grada u Iraku (AP)

Iračke jedinice u utorak su se rasporedile kod glavnog graničnog prijelaza s Turskom i prvi se put u nekoliko posljednjih desetljeća utaborile u kurdskom području, javlja Reuters.

Ova agencija ističe da je na taj način zvanični Bagdad proveo jedan od svojih ključnih zahtjeva koje traži od Kurda.

Cijela iračka kopnena granica s Turskom nalazi se unutar Kurdskog autonomnog područja, koje je bilo pod kontrolom Kurda još prije pada Saddama Husseina 2003. godine.

No, nakon što su Kurdi prošlog mjeseca održali referendum o nezavisnosti, a koji centralna vlast smatra nezakonitim, Bagdad je zatražio vojno prisustvo na svim graničnim prijelazima.

Kontrole sve tri strane

Iračani su zauzeli položaje između turskih i kurdskih kontrolnih punktova na graničnom prijelazu između turskog grada Habura i Fish-Khabura, kurdskog grada u Iraku.

Sva vozila koja prelaze granicu bit će podvrgnuta kontrolama sve tri strane (turska, kurdska, iračka).

Zvaničnici Regionalne vlade Kurdistana (KRG) rekli su da se nisu odrekli kontrole nad graničnim prijelazom te da su u toku razgovori o dozvoli Iračanima da “nadgledaju” prijelaz.

Izvor: Agencije