Finska na raskrsnici: U NATO zbog sigurnosti?

Nije slučajnost što se Finska zagrijava za debatu o NATO-u pred predsjedničke izbore (EPA)

Bivši ambasador Finske u Rusiji Hannu Himanen u svojoj novoj knjizi razmatra geopolitičku poziciju Finske i smatra da bi se država trebala priključiti NATO-u kako bi osigurala vlastitu sigurnost.

Nakon četiri godine provedene u Rusiji Himanen je uvjeren da bi se Finska trebala prestati plašiti Rusije, a dodaje da ta država zaslužuje otvorenu debatu o svojoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, piše Politiko.

Pojavljuju se znaci da je Finska možda spremna za takvu vrstu debate, jer se u utrci za predsjedničke izbore pojavio kandidat Nils Torvalds, koji zastupa interese švedske nacionalne manjine, kao neko ko se zalaže za NATO, navodi Politiko.

“Bilo kakva diskusija o vanjskoj politici Finske morat će uključiti i NATO. Ako ne razgovaramo o tome sada, nećemo biti spremni u budućnosti”, rekao je Torvalds.

Međutim, kako ocjenjuje Politiko, nije slučajnost što se Finska zagrijava za debatu o NATO-u, jer su predsjednički izbori u toj zemlji, zakazani za januar, prvi koji se održavaju od ruske aneksije Krima, otkad su porasle tenzije između NATO-ovih snaga i Rusije u Baltičkom moru.

Kao odgovor na ruske provokacije, Švedska, koja je najbliži vojni saveznik Finske i nije članica NATO-a, postavila je vojsku na udaljeno ostrvo Gotland prvi put od Hladnog rata i održala velike vojne vježbe sa zemljama članicama NATO-a u septembru.

Adaptacija na sposobnosti Kremlja

NATO je, s druge strane, postavio bataljone vojske u Poljsku, Estoniju, Latviju i Litvaniju kako bi “odbili” rusku vojsku. Zvaničnici su taj potez opravdali rekavši da se brzo mobilizuju kako bi se usprotivili i adaptirali na novu generaciju vojnih sposobnosti Kremlja.

Međutim, kandidati za novog presjednika Finske uglavnom se zalažu za nastavak trenutne situacije u vanjskoj politici.

Kandidat Zelene lige Pekka Haavisto rekao je da nije za ulazak u NATO, međutim, ako se Švedska priključi toj inicijativi, bio bi otvoren za razmatranje eventualnog ulaska.

Politika trenutnog predsjednika Niinista jest da Finska zadrži otvoren stav prema pridruživanju Alijansi i da se s NATO-om gaje dobri odnosi.

Izvor: Agencije