Facebook postovi iz Rusije stigli do 126 miliona Amerikanca

Facebook
Utrka za pažnju na društvenim mrežama posljednjih godina ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, posebno adolescenata (AP)

Približno 126 miliona Amerikanaca moglo je vidjeti sadržaj učitan u Rusiji u posljednje dvije godine, objavio je u utorak Facebook, uz napomenu da je 80.000 postova bilo postavljeno prije predsjedničkih izbora 2016. godine i nakon njih. 

Sadržaj većine tih postova bio je političke prirode i fokusiran na to da izazove društvene podjele, navodi Facebook.

Podatke je objavio uoči rasprave u američkom Senatu, na kojoj će, zajedno s društvenom mrežom Twitter i Googleom, iznijeti pojedinosti o efektu koji je Rusija imala na popularne mrežne stranice.

Rusija ponovo odbacuje optužbe da je pokušavala utjecati na tok predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima je republikanac Donald Trump pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

Suprotstaviti se novoj prijetnji

Novinska agencija Reuters i dnevnik Washington Post imali su uvid u podatke koje je objavio Facebook.

Tih 80.000 postova bilo je objavljeno između juna 2015. i augusta 2017. godine.

Postavila ih je ruska kompanija povezana s Kremljom, objavio je Facebook te izjavio da se takvi postupci protive izgradnji povjerenja i svemu za što se Facebook zauzima.

“Odlučni smo učiniti sve što možemo da bismo se suprotstavili toj novoj prijetnji”, napisao je glavni savjetnik Facebooka Colin Stretch.

U ponedjeljak je i globalni internet pretraživač Google otkrio da su ruski trolovi učitali više od 1.000 videoisječaka na YouTubeu na 18 različitih kanala, piše Washington Post.

U međuvremenu je Twitter pronašao i ukinuo 2.752 računa koji su vodili do agencije sa sjedištem u Rusiji, rekao je agenciji Reuters izvor povezan s Twitterom.

U odvojenoj istrazi o ruskom miješanju u kampanju za američke predsjedničke izbore 2016. godine, koju vodi posebni savjetnik američkog Ministarstva pravosuđa Robert Mueller, podignute su prve optužnice protiv trojice članova izborne kampanje predsjednika Trumpa.

Optužbe za pranje novca i zavjeru

Optuženi su za pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Dan nakon objave tih optužnica, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ne “postoji nijedan dokaz” o upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore.

“Bez ijednog dokaza optužuje nas se za uplitanje ne samo u američke izbore, nego i u izbore u evropskim državama”, rekao je Lavrov agenciji Interfax.

“Nedavno se moglo čuti da je Moskva odlučila o imenovanju ministara u Južnoafričkoj Republici. Fantazijama nema granica”, dodao je.

Izvor: Agencije