Berlusconi pod istragom za mafijaške bombaške napade

Istrage protiv Silvija Berlusconija su u prva dva slučaja obustavljene zbog nedostatka dokaza (Arhiva)

Bivši italijanski premijer i biznismen Silvio Berlusconi ponovo je pod istragom, zbog navodne umiješanosti u mafijaške bombaške napade 1993. godine u Italiji, u kojima je poginulo 10 ljudi, izjavio je njegov advokat Niccolo Ghedini.

Ghedini kaže da je riječ o još jednoj od mnogih istraga koje će, kako tvrdi, ubrzo biti obustavljena, kao i prethodne, “jer nema novih elemenata i nema nikakve veze s Berlusconijem”.

Tužiteljstvo u Firenci otvorilo je istragu nakon što je jedan mafijaški bos snimljen prošle godine kako svom saradniku kaže da je medijski magnat od njega lično tražio da izvede nasilje protiv države.

Odmazda za hapšenje mafijaškog bosa

Ovo je treći put da se Berlusconi nalazi pod istragom zbog eventualnog učešća u mafijaškim bombaškim napadima u Rimu, Milanu i Firenci, koji su bili odmazda za hapšenje mafijaškog bosa Tota Riina i donošenje oštrijih zakona u borbi protiv italijanske mafije.

Istrage su u prva dva slučaja obustavljene zbog nedostatka dokaza, prenosi AFP.

Giuseppe Graviano, koji služi kaznu zbog bombaških napada, ubistva dvoje sudija i jednog svećenika, tvrdi da je Berlusconi ohrabrivao nasilje iz svojih političkih pobuda.

Izvor: Agencije