Smrtonosni izraelski napad na tunel u Gazi

Gaza, Pojas Gaze, Tunel, Napad
Medicinski izvještaji navode da je većina poginula kad su Izraelci ispalili projektile dok su spasioci pokušavali iskopati zarobljene (Getty Images)

Najmanje sedam Palestinaca je ubijeno, a 14 ranjeno u ponedjeljak u izraelskom napadu na tunel u Khan Younisu, južno od Pojasa Gaze, pripćeno je iz palestinskog Ministarstva zdravlja.

Iz ovog su ministarstva kazali da bi se bilanca žrtava mogla znatno povećati zbog velikog broja ljudi koji su nestali kad se ovaj tunel srušio, javlja palestinska novinska agencija WAFA, kako prenosi Fena.

U izvještajima se navodi da su Izraelci ispalili pet projektila na tunel koji je bio u procesu izgradnje istočno od Khan Younisa, a za koji izraelske vlasti tvrde da je vodio u njihov teritorij.

U medicinskim izvještajima u Gazi navodi se da je većina poginulih izgubila živote kad su Izraelci ispalili projektile na tunel, dok su spasitelji pokušavali iskopati one koji su ostali zarobljeni unutra.

Neki su, navodno, preminuli od udisanja otrovnog plina koji je izraelsko ratno zrakoplovstvo ispustilo na tunel.

Napad se dogodio u trenutku kad se Hamas, koji drži Gazu pod svojom kontrolom od 2007. godine, pripremao predati vlast nad ovom obalnom enklavom palestinskoj Vladi na čelu s premijerom Ramijem Hamdallahom.

Nakon što su Sjedinjene Američke Države intenzivirale napore da ostvare mir između Palestinaca i Izraelaca i u te napore uključile i regionalne aktere, jedan visoki dužnosnik Bijele kuće u nedjelju je kazao da SAD neće zaraćenim stranama nametati mirovno rješenje.

Mediji: SAD ne želi nametati mirovna rješenja

“Kako je predsjednik Donald Trump jasno poručio, on je osobno posvećen postizanju mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca koji će pomoći ulasku u eru većeg regionalnog mira i prosperiteta. Prije nekoliko mjeseci predsjednik je zadužio svoje savjetnike da nastave razgovore s regionalnim partnerima o najboljem načinu za pružanje podrške mirovnim naporima. Ti se razgovori i dalje vode”, rekao je ovaj dužnosnik, kako je javila WAFA.

Jason Greenblatt, specijalni predstavnik SAD-a za međunarodne pregovore, nedavno je posjetio Kairo, Aman, Jeruzalem i Ramallah i sastao se s dužnosnicima te će tijekom sljedećih tjedana održati još sastanaka u okviru ovih napora, naveo je dužnosnik.

Greenblatt se nedavno vratio iz Saudijske Arabije, gdje je, zajedno s Trumpovim visokim savjetnikom Jaredom Kushnerom i zamjenicom savjetnika za nacionalnu sigurnost na polju strategije Lindom Powell, održao sastanke na temu palestinsko-izraleskog konflikta.

Kushner također često komunicira s dužnosnicima iz Izraela, Palestine, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana i Saudijske Arabije.

“Iako ovi regionalni pregovori igraju važnu ulogu, predsjednik ponavlja da o miru između Izraelaca i Palestinaca jedino mogu pregovarati te dvije strane, te da će SAD nastaviti blisko surađivati s dvjema stranama kako bi se ostvario napredak prema tom cilju. Nikakav sporazum neće biti nametnut Izraelcima i Palestincima. Mi smo posvećeni pomaganju u postizanju dogovora koji će poboljšati situaciju za obje strane”, izjavio je ovaj dužnosnik Bijele kuće.

Izvor: Agencije