Dastis najavio mogućnost proširenja katalonske autonomije

Španski šef diplomatije upozorio je zagovornike katalonske nezavisnosti i bojkota izbora da će oni biti održani (EPA)

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis nije isključio da trenutna kriza u Kataloniji može dovesti do širenja njenog autonomnog statusa, izvijestio je AP.

“Nezavisnost [Katalonije] isključujem, ali ne i široku autonomiju, premda je i sada Katalonija jedna od regija s najširim ovlastima, ne samo u Španiji, nego širem svijeta”, rekao je on, odgovarajući na pitanje o mogućem ishodu krize.

Po njegovim riječima, predsjednik katalonske Vlade Carles Puigdemont, kojega je u subotu Madrid smijenio zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, “teoretski može sudjelovati na regionalnim izborima u decembru”.

Pravo sudjelovanja na izborima

“Ne znam kakva će pravosudna aktivnost biti od sada do 21. decembra. Ako ne bude u zatvoru, mislim da mu nije oduzeto pravo sudjelovanja na izborima”, rekao je Dastis.

Španski šef diplomatije upozorio je zagovornike katalonske nezavisnosti i bojkota izbora da će izbori biti održani po zakonu, pa će njihovi rezultati morati biti poštovani.

Belgijski državni sekretar za azil i migracije Theo Francken kazao je ranije da bi Belgija mogla ponuditi azil katalonskom čelniku Puigdemontu.

Njegov prijedlog je odmah opovrgnuo belgijski premijer Charles Michel.

“Tražim od Franckena da ne dolijeva ulje na vatru”, rekao je Michel za agenciju Belga.

Izvor: Agencije