Rohinje za Al Jazeeru: Budistički monasi učestvuju u zločinima

Muslimani Rohinje žive u tragičnim okolnostima u kampovima u kojima nema pitke vode, kao ni najosnovnijih uvjeta za život (Arhiva)
Muslimani Rohinje žive u tragičnim okolnostima u kampovima u kojima nema pitke vode, kao ni najosnovnijih uvjeta za život (Arhiva)

Piše: Sayed Ahmed Al-Khader 

U ponedjeljak su stotine Rohinja prešle u Bangladeš zbog nastavka vojne kampanje koju mijanmarska vojska vodi protiv ove muslimanske manjine još od kraja augusta. Neke od izbjeglica govorile su za Al Jazeeru o patnjama kroz koje prolaze.

Al Jazeera je pratila dolazak oronulih čamaca koji nose desetke žena i djece te pokoju stariju osobu. Bangladeški vojnici zahtijevaju od novopristiglih izbjeglica da se kreću posebnim putevima koji vode u kampove za raseljene osobe.   

Prema riječima dvojice vojnika, svakog dana blizu 1200 Rohinja prelazi rijeku Naf kako bi stigli do obala susjednog Bangladeša.

Spaljivanje sela  

Izbjegle žene za Al Jazeeru kažu da mijanmarska vojska i budističke milicije nastavljaju paliti kuće Rohinja, te ubijati i hapsiti njihove muškarce. 

Izbjeglica Nasima kaže da je pobjegla iz svog sela u pokrajini Arakan na sjeveru Mijanmara nakon što su pripadnici budističkih milicija ubili njenog supruga i brata. Istakla je da vojska Mijanmara nastavlja spaljivati njihova sela.

Izbjeglica Sadie Kanhar kaže da su joj vojnici ubili supruga i da ne zna jesu li njegovo tijelo zapalili ili zakopali. Dodaje da budistički monasi učestvuju u zločinima i podstiču nasilje protiv muslimana.

Zvanični podaci pokazuju da je pola miliona Rohinja stiglo u Bangladeš u protekla dva mjeseca. 

Izbjeglice koje pristižu na čamcima iz Mijanmara dočekuje bangladeška vojska kako bi osigurala njihovo prebacivanje u kampove za raseljene osobe i spriječila iskradanje u druge dijelove države, što se dešavalo u ranijim krizama. 

Bangladeške snage sigurnosti raspoređene su u velikom broju duž obale Nafa i u okolini grada Cox's Bazara, gdje vrše kontrole vozila i provjere dokumenata kako bi spriječili izlazak Rohinja iz izbjegličkih kampova.

Uvjeti za život  

Bangladeš je u ranijim krizama primio stotine hiljada Rohinja, a, prema njihovim riječima, sada pružaju utočište za blizu milion osoba ove najprogonjenije manjine na svijetu, kako ih opisuju Ujedinjene nacije.

Muslimani Rohinje žive u tragičnim okolnostima u kampovima u kojima nema pitke vode, kao ni najosnovnijih uvjeta za život. U isto vrijeme humanitarne organizacije upozoravaju na zdravstvenu katastrofu zbog mogućeg izbijanja epidemija među izbjeglicama.   

Britanska organizacija Oxfam kaže da više od 70 posto izbjeglica Rohinja nema adekvatno sklonište, a polovina njih nema pristup pitkoj vodi. 

U njihovom saopćenju stoji: “Svjedočimo nezapamćenom broju izbjeglica koje iz Mijanmara stižu u Bangladeš u vrlo kratkom periodu”, tvrdeći da je riječ o krizi širokih razmjera koja nastavlja eskalirati.

Izvor: Al Jazeera     


Povezane

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres – stanje u mijanmarskoj državi Rakine opisao je kao najbrže rastuću izbjegličku krizu. Od augusta je više od pola miliona Rohinja izbjeglo u susjedni Bangladeš, ali mnogi nisu preživjeli to putovanje. James Bays izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO