Netanyahu najavio anektiranje dijela Zapadne obale

Suočen sa serijom istraga o korupciji, Netanyahu je u posljednjim sedmicama povećao broj tvrdolinijaških govora u medijima (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je izgradnju hiljada novih domova u jednom od najvećih ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i da će to naselje anektirati i dodati Izraelu, prenosi agencija AP.

Ove izjave dovele su do žestokih osuda s palestinske strane i napravile novu provjeru stavova administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja više od osam mjeseci radi na novom početku pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

Netanyahu je tokom posjete Maaleh Adumimu kazao kako najavljuje vrijeme “ubrzanog napretka”.

“Izgradit ćemo hiljade stambenih jedinica ovdje. Dodat ćemo i potrebnu industrijsku zonu, koja je neophodna za napredak ovog mjesta. Ova lokacija bit će dio države Izrael”, istakao je šef Vlade Izraela, no nije naveo više podataka ni vrijeme dešavanja, što sugeriše da se ipak više obraćao svojoj glasačkoj bazi.

Suočen sa serijom istraga o korupciji, Netanyahu je u posljednjim sedmicama povećao broj tvrdolinijaških govora u medijima.

Žestok udarac palestinskoj državi

Palestinci žele da Zapadna obala, koju je Izrael osvojio tokom rata 1967. godine, bude dio njihove buduće nezavisne države i smatraju izraelska naselja nelegalnima, a taj stav dijeli i najveći dio međunarodne zajednice.

Izrael smatra da se sudbina naselja treba riješiti pregovorima.

U Maaleh Adumimu, istočno od Jerusalema, živi približno 40.000 osoba. Smatra se strateški važnim jer je u centru Zapadne obale, te bi, ako pripadne Izraelu, to žestoko naudilo nastojanjima Palestinaca da imaju državu.

Nabil Shaath, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, nazvao je Netanyahuove komentare “potpuno neprihvatljivima”.

“Ovo je njegov pokušaj da uništi dvodržavno rješenje i jasno odbijanje bilo kakvih pokušaja oživljavanja mirovnog procesa”, istakao je.

Izvor: Agencije