Video: Dvostruki smrtonosni napad Al-Shabaaba u Somaliji

Najmanje 13 osoba je poginulo, a više od 16 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u Mogadishuu, prijestolnici Somalije, saopćila je policija.

Reuters prenosi da su među žrtvama vojnici i civili.

Policijski kapetan Mohamed Hussein kazao je da se čuje pucnjava iz hotela Nasa-Hablod, koji posjećuju političari i drugi službenici gradske vlasti, ispred kojeg je eksplodirala bomba postavljena u automobil.

 

Druga eksplozija se čula u istom području grada, nedugo nakon prve, prenosi Anadolija. Agencija AFP, pozivajući se na policiju, izvijestila je da je u drugom napadu eksplodirala bomba postavljena u minibus.

Oružana grupa Al-Shabaab preuzela je odgovornost za napad automobilom-bombom koji je eksplodirao ispred hotela, navodi AP.

Al-Shabaab tvrdi da se njihovi članovi nalaze u hotelu.

Današnja eksplozija dogodila se dvije sedmice nakon što je više od 350 ljudi ubijeno u masivnom bombaškom napadu u prometnoj ulici u Mogadishuu. Bio je to najgori napad u historiji Somalije.

Grupa Al-Shabaab često izvodi napade u Somaliji, a pokušava zbaciti somalijsku vladu koju podržavaju Ujedinjeni narodi i saveznici iz Afričke unije.

Al-Shabaab je u proteklim godinama izgubio velik dio teritorije u borbi s mirovnim snagama Afričke unije i vladinom vojskom.

Izvor: Agencije