Venecuela izbjegla finansijski kolaps

Državna kompanija uplatila glavnicu, ali ne i kamate - 143,1 miliona dolara - za što ima rok 30 dana (Arhiva)

Venecuela, koju guši ekonomska kriza, izbjegla je mogućnost nepodmirenja finansijskih obaveza, zahvaljujući državnoj naftnoj kompaniji PDVSA, koja je uplatila dospjela dugovanja, ali do kraja 2017. godine mora platiti tri milijarde dolara.

“PDVSA objavljuje da je počela bankovne prenose koji odgovaraju uplati glavnice obveznice PDVSA 2020. u ukupnom iznosu 841,88 miliona dolara, na bankovne račune JP Morgana”, navodi se u saopćenju kompanije.

Time je državna kompanija uplatila glavnicu, ali ne i kamate – 143,1 miliona dolara – za što ima rok 30 dana.

Pad cijena nafte

PDVSA ističe da ova uplata “još jednom pokazuje njenu čvrstu operativnu i finansijsku sposobnost” te “demantira zloguke proroke, koji su najavljivali ekonomski slom zemlje”.

Da državna kompanija nije to učinila, zemlja s velikim naftnim zalihama, koju uništava pad cijene sirove nafte, ne bi mogla podmirivati dospjele finansijske obaveze, a tu je mogućnost agencija Bloomberg ocijenila 79-postotnom u 2018. godini i 99-postotnom u narednom petogodišnjem periodu.

Venecueli uskoro dospijeva na naplatu 1,17 milijardi dolara, od čega mora platiti barem 1,12 milijardi glavnice bez kamata.

Izvor: Agencije