Vatikan: Papa Franjo zabrinut zbog cjepkanja Evrope

Papa Franjo trebao bi se obratiti učesnicima konferencije (EPA)

“Cjepkanje” Evrope jedna je od briga pape Franje, saopćio je Vatikan u subotu, dok se Španija nosi s pokušajem odvajanja Katalonije.

Vatikanski generalni sekretar Pietro Parolin govorio je na konferenciji koju je organizirao Savez evropskih katoličkih biskupa (COMECE).

“Rezultat prošlogodišnjeg britanskog referenduma i tendencija cjepkanju koja preplavljuje kontinent, potaknula je Svetog Oca da razmotri hitnu potrebu sveobuhvatnog promišljanja Evrope”, rekao je Parolin.

Papa Franjo trebao bi se obratiti učesnicima konferencije u poslijepodnevnim satima.

Jačanje populizma i povratak nacionalizma

Parolin je spomenuo i papinu zabrinutost za migrante, posljedice ekonomske krize, “jačanje populizma i povratak nacionalizma, nezaposlenost, brigu za mlade i pitanja okoliša”.

Papa Franjo nije nedavno komentirao katalonsku krizu, uprkos tome što je španski katolički časopis ranije u oktobru tvrdio da je papa rekao španskom ambasadoru u Vatikanu da je protiv katalonske nezavisnosti.

Papa je 2014. rekao za list La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni da je zabrinut zbog “svih” nacionalnih podjela te  da bi se regionalni zahtjevi za secesijom trebali  “rješavati na pojedinačnoj osnovi”.

Izvor: Agencije