SAD: Prve optužnice u istrazi o ruskom miješanju u izbore

Planirano je da optuženi budu privedeni već u ponedeljak (Reuters)

Američka federalna porota u Washingtonu odobrila je prve optužnice u predmetu istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Optužnice su zapečaćene po nalogu federalnog sudije i još nije poznat njihov sadržaj ili na koga se odnose. Svi koji su optuženi po toj osnovi, bit će privedeni u idućih nekoliko dana. Istragu je vodio specijalni tužitelj Robert Mueller.

Planirano je da optuženi budu privedeni već u ponedeljak, navode američki mediji. Za sada nije poznato kako optužnice glase, prenosi Reuters.

Rusko miješanje u izbore

Ranije je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley nazvala rusko miješanje u američke predsjedničke izbore “ratom” i tako napravila otklon od predsjednika Donalda Trumpa, koji relativizira ruski utjecaj na američku politiku.

Haley je na konferenciji čiji je domaćin bio Institut “George W. Bush” napala ruske pokušaje da “izazovu haos” na izborima širom svijeta.

“Rusi se, Bog ih blagoslovio, pitaju ‘zašto su Amerikanci antiruski nastrojeni i zašto su tu sankcije?’ Pa, ne miješajte nam se u izbore i nećemo biti antiruski nastrojeni. Kad se zemlja miješa u izbore u drugoj zemlji, to je rat”, navela je ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije