SAD prijeti Pjongjangu snažnim vojnim odgovorom

'Svaki napad na SAD ili naše saveznike bit će poražen', kazao je Mattis (EPA)

Američki ministar obrane Jim Mattis upozorio je Sjevernu Koreju da se izlaže “snažnoj vojnoj reakciji” ako posegne za nuklearnim oružjem.

Mattis je tokom sedmodnevnog puta u Aziji naglasio da Sjedinjene Američke Države prednost daju diplomatiji, a takvu je poruku prenio i na sastanku s visokim vojnim zvaničnicima u Seulu kao i dan ranije na granici između dviju Koreja.

Pritom je upozorio Pjongjang da se njegova vojska ne može mjeriti s američko-južnokorejskim savezom te da je diplomatija najdjelotvornija “kada je podržava uvjerljiva vojna snaga”, prenosi Hina.

“Svaki napad na SAD ili naše saveznike bit će poražen. A svaka upotreba nuklearnog oružja izazvat će snažan vojni odgovor, djelotvoran i nadmoćan”, rekao je Mattis.

Mattisov južnokorejski kolega, ministar odbrane Song Young-moo, odbacio je ideju o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja na poluotoku kao odgovor na razvijanje nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Rast napetosti

No američko-južnokorejski savez sposoban je odgovoriti, čak i u slučaju nuklearnog napada Sjeverne Koreje, dodao je Song.

Napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a porasle su nakon niza nuklearnih pokusa Pjongjanga i razmjene ratobornih izjava sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pjongjang je početkom septembra ostvario šesti nuklearni test i američka obavještajna agencija CIA je rekla da će Sjeverna Koreja možda već za nekoliko mjeseci razviti projektile koji mogu pogoditi SAD, a taj scenarij Trump je obećao spriječiti.

U petak su Mattis i Song Young-moo posjetili demilitariziranu zonu koja odvaja dvije Koreje i tada je Mattis također rekao da SAD želi “diplomatsko rješenje”.

Mattis i Song trebali bi u subotu sudjelovati na bilateralnom godišnjem samitu o pitanjima odbrane.

Izvor: Agencije