Papa Franjo: Obnoviti osjećaj zajedništva u EU

Papa je upozorio da posebne i nacionalističke agende rizikuju da ugroze "hrabre snove osnivača Evrope" (Reuters)

Papa Franjo pozvao je Evropsku uniju da “obnovi osjećaj da je jedna zajednica” ukoliko želi budućnost prosperiteta i pravde za sve. 

Iako papa u svom velikom govoru o Evropi nije posebno pomenuo situaciju u Kataloniji, koja je proglasila nezavisnost od Španije, niti odluku Velike Britanije da napusti EU, on je u više navrata govorio o solidarnosti, timskom radu i zajedničkom požrtvovanju, javlja Reuters. 

Papa je upozorio da posebne i nacionalističke agende rizikuju da ugroze “hrabre snove osnivača Evrope”.

On je dodao da “ekstremističke i populističke grupe nalaze plodno tlo u brojnim zemljama” i pozvao na pružanje dobrodošlice imigranatima u Evropu. 

Evropu čine ljudi, a ne institucije

Papa Franjo je rekao da politika, umjesto da promoviše dijalog kao što bi trebalo, postaje forum za sukobe suprotstavljenih snaga, prenosi AP. 

On je dodao da kršćani mogu pomoći tako što će isticati da Evropu čine ljudi, a ne institucije i statistike. 

Prema njegovim riječima, kršćani mogu pomoći u oblikovanju budućnosti Evrope promovišući politički dijalog “naročito tamo gdje je on ugrožen i gdje izgleda da prevladava konflikt”. 

Papa je govor o Evropi održao na kraju dvodnevne konferencije u Vatikanu na kojoj su, između ostalih, učestvovali i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans i vjerski lideri.

Izvor: Agencije