UN: Damask odgovoran za ubistva djece sarinom

Više od 87 osoba je stradalo u napadu nervnim gasom na grad u sjeverozapadnoj provinciji Idlib (AP)

Sirijska vlada odgovorna je za smrtonosni napad sarinom u gradu Khan Sheikhounu pod kontrolom pobunjenika, zaključak je izvještaja Ujedinjenih naroda.

“Panel je uvjeren da je za ispuštanje sarina u Khan Sheikhounu 4. aprila 2017. odgovorna Sirijska Arapska Republika”, stoji u izvještaju koji su objavili Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i UN-ov Zajednički istražni mehanizam (JIM).

Više od 87 ljudi ubijeno je u tom napadu u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, prenosi Hina.

Strašne slike

Strašne slike stradalih i umirućih, među kojima je bilo i djece, zaplijenile su pažnju svjetske javnosti, potaknuvši Sjedinjene Američke Države na ispaljivanje projektila na sirijsku zračnu bazu odakle je, po tvrdnjama Zapada, izveden napad.

Sirija i njena saveznica Rusija upozorile su da je curenje sarina možda izazvala detonacija oružja pobunjenika, ali UN-ov panel potvrdio je izvještaje zapadnih obavještajnih službi, prema kojima je sirijski režim odgovoran za napad.

Izvještaj će pojačati pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u vrijeme kad Washington ponovno traži njegovu ostavku nakon pobjeda nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Smatramo da nema budućnosti za Assadov režim, Assadovu porodicu”, kazao je američki ministar vanjskih poslova Rex Tillerson u četvrtak u Ženevi, gdje se sastao s izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom.

Novi pregovori

De Mistura pokušava organizirati novi krug pregovora Assadovog režima i opozicijske koalicije, koji bi trebao početi 28. novembra u Ženevi. Fokus bi trebao biti na izradi nacrta novog sirijskog ustava i sazivanju izbora koji bi se održali pod nadzorom UN-a.

Šef američke diplomatije ustvrdio je u Ženevi da se američka politika nije promijenila iako njegove riječi predstavljaju znatno oštriji ton u odnosu na nedavnu poruku Washingtona da Assadova sudbina nije njihov prioritet.

“Mislim da sam to rekao već više puta. Vladavina Assadove porodice bliži se kraju i pitanje je samo kako će se to izvesti”, kazao je Tillerson.

Rusija s Iranom i Turskom vodi paralelni mirovni proces nizom razgovora u glavnom gradu Kazahstana, Astani. Reakcija Moskve na Tillersonove izjave bila je hladna.

“Mislim da ne bismo trebali unaprijed predviđati ničiju budućnost”, kazao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja, koji je u utorak uložio veto na pokušaj SAD-a da se proširi istraga o napadu sarinom.

Izvor: Agencije