Detalji o ubistvu Kennedyja ostaju tajna

Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju objavit će 2800 dokumenata (EPA)
Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju objavit će 2800 dokumenata (EPA)

Obećana objava kompletne dokumentacije o ubistvu bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine odgođena je zbog kontinuiranih bojazni da pojedine informacije ipak moraju biti zaštićene.

Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju objavit će blizu 2800 dokumenata, otprilike 300 manje nego što ih ukupno ima.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je prošle subote da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ubistvo, uz obrazloženje da javnost zaslužuje transparentnost.

U četvrtak je prihvatio zahtjev da se javnosti, ipak, uskrati dio materijala, od kojih je većina u rukama FBI-a i CIA-e, kazali su visoki zvaničnici američkog kabineta.

Trump je potpisao memorandum šefovima uprava i agencija u kabinetu u kojem im poručuje da Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada “osigura što je moguće veći pristup” dokumentaciji “kako bi ljudi konačno mogli biti potpuno informisani o svim aspektima tog ključnog događaja”.

Zaštita pravnog poretka

Iako je, prema vlastitim riječima, naložio da se “veo napokon podigne”, pojedina državna tijela upozorila su “da određene informacije trebaju i dalje biti nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i dvojbi vezanih za vanjsku politiku”.

Američki predsjednik kazao je da u takvoj situaciji nije imao izbora i bio je prisiljen prihvatiti izuzeće pojedinih dijelova dokumenata iz objave.

Naložio je, ipak, državnim tijelima da u idućih 180 dana provjere sve izuzete dijelove. Na kraju tog razdoblja zatražit će da se objave sve informacije za koje službena tijela ne budu mogla podnijeti dokaze da ih treba zadržati u tajnosti, stoji u memorandumu.

Izvor: Agencije


Povezane

Historičari spekuliraju o tome kako bi se njegova vanjska politika razvijala da nije ubijen – da li bi okončao američki angažman u Vijetnamu i smirio tenzije sa Sovjetskim savezom.

21 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO