Američka smrtonosna ovisnička epidemija prijeti Evropi

Između 2000. i 2015. smrtnost u SAD-u od sintetičkih opijata, poput fentanila, lijeka protiv bolova, koji je i do 100 puta snažniji od morfija, porasla je 1,125 posto (EPA)
Između 2000. i 2015. smrtnost u SAD-u od sintetičkih opijata, poput fentanila, lijeka protiv bolova, koji je i do 100 puta snažniji od morfija, porasla je 1,125 posto (EPA)

Evropa bi trebala voditi računa o prijetnji koju predstavlja porast ovisnosti o opijatima koji je u Sjedinjenim Američkim Državama izazvao jednu od najsmrtonosnijih ovisničkih epidemija u proteklih nekoliko desetljeća jer u oba dijela svijeta raste broj izdanih recepata za takve lijekove, koji mogu predstavljati vrata za opasne derivate, upozoravaju stručnjaci.

Najnovija američka epidemija odnijela je mnogo više života zbog predoziranja i traje mnogo duže od ranijih ovisničkih kriza, poput epidemije povezane s korištenjem crack kokaina 1980-ih.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se epidemija mogla proširiti na Evropu.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u četvrtak epidemiju vanrednim stanjem, koje zahtijeva nove mjere.

Zloupotreba opijata

Medicinska savjetnica Cathy Stannard kazala je na konferenciji o ovisnostima u Lisabonu da je “nedvojbena javnozdravstvena katastrofa zbog zloupotrebe opijata koji se izdaju na recept” u SAD-u dovela do preispitivanja rizika razvoja ovisnosti kod pacijenata ili njihovog okretanja heroinu.

Ona je upozorila da je Evropa svjesna svih aspekata američkog slučaja i da analize trebaju početi od činjenice da Evropa počinje s vrlo sličnim postotkom izdanih recepata za opijate.

Christopher Jones, koji se u američkom Ministarstvu zdravstva bavi istraživanjem ovisnosti o opijatima, kazao je da opijati koji se izdaju na recept već godinama dovode do kontinuiranog porasta broja smrtnih slučajeva u SAD-u.

“Uočili smo stabilizaciju u tome od negdje 2011. godine”, kaže on i dodaje da se “sada uočava promjena u pogledu sintetičkih opijata”. Narkokarteli, naročito iz Kine, proizvode snažnije i opasnije varijante tih sintetičkih opijata kako bi stvorile nove ovisnike.

Porast smrtnosti

Između 2000. i 2015. smrtnost u SAD-u od sintetičkih opijata, poput fentanila, lijeka protiv bolova, koji je i do 100 puta snažniji od morfija, porasla je za 1,125 posto. U istom razdoblju smrtnost od svih vrsta opijata porasla je za 294 posto.

“Sveukupni broj umrlih od predoziranja u SAD-u prošle godine iznosio je 64.000 u odnosu na 52.000 u 2015”, kazao je Jones. Više od polovine odnosilo se na opijate.

Broj umrlih od predoziranja u Evropi rastao je treću godinu zaredom i 2015. umrla je 8441 osoba, a 81 posto tih smrti bilo je vezano uz opijate, što uključuje i heroin.

Evropska agencija za praćenje droga u Lisabonu (EMCDDA), koja je organizovala konferenciju, saglasna je da raste prijetnja od sintetičkih opijata.

Pitanje svijesti o lijekovima

“Posljednjih 18 mjeseci uočili smo brzu pojavu novih visokopotentnih sintetičkih opijata, uglavnom derivata fentanila”, kaže naučni direktor EMCDDA-e Paul Griffiths.

“Njihovo moćno djelovanje znači da predstavljaju znatan rizik onima koji ih konzumiraju ili su im slučajno izloženi.”

Jones kaže da je u SAD-u bio sličan trend kad su nove varijante fentanila stizale iz Kine.

“Ne postoji svijest o lijekovima koje ljudi uzimaju, što znači da se ne mogu zaštititi”, dodaje.

Izvor: Agencije


Povezane

Epidemija heroinske ovisnosti u SAD-u toliko je raširena da je komisija za borbu protiv droge pozvala predsjednika Donalda Trumpa da proglasi vanredno stanje. U prosjeku, od posljedica predoziranja dnevno umre 140 Amerikanaca. To je više nego što ih strada u saobraćajnim nesrećama ili bude ubijeno vatrenim oružjem. Iz Philadelphije priča Kristen Saloomey.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO