Nagrada ‘Saharov’ političkim zatvorenicima i opoziciji u Venecueli

Guy Verhofstadt kaže da je 'ova nagrada podrška borbi demokratskih snaga za demokratsku Venecuelu' (EPA)

Demokratska opozicija i politički zatvorenici u Venecueli u četvrtak su dobili nagradu “Saharov”, priznanje Evropske unije za ljudska prava.

Evropski parlament saopćio je da je želio nagraditi hrabrost studenata i političara koji se bore za slobodu protiv represivnih vlasti.

Guy Verhofstadt iz liberalne grupe ALDE kazao je da je “ova nagrada podrška borbi demokratskih snaga za demokratsku Venecuelu”.

On je pozvao “međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u ovoj borbi za slobodu naroda Venecuele”.

Ovogodišnji finalisti

Venecuelanski laureati prate stope prošlogodišnjih pobjednica, žena Jezida, koje su pobjegle iz seksualnog ropstva u kojem ih je držala oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Nagrada, imenovana po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, od 1988. godine dodjeljuje se pojedincima ili grupama koji se bore za ljudska prava i fundamentalne reforme.

Među ovogodišnjim finalistima bili su pakistanska kršćanka koja šest godina čeka izvršenje smrtne kazne, borac za ljudska prava u Gvatemali, dva prokurdska zatvorenika iz Turske, dramaturg švedsko-eritrejskog porijekla koji je dugo zatvoren u Eritreji, kao i aktivist za ljudska prava iz Burundija.

Izvor: Agencije