HRW: Emirati moraju zaustaviti zlostavljanje zatvorenika u Jemenu

Dokumentovani su brojni slučajevi proizvoljnog pritvaranja ljudi, koje provode jemenske snage sigurnosti, a podržavaju ga Emirati, navodi HRW (EPA)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch kaže da štrajk glađu desetaka jemenskih zatvorenika u Adenu u zatvoru Bir Ahmed, koji drže snage Sigurnosnog pojasa, ukazuje na zlostavljanje zatvorenika širom Jemena.

Snage Sigurnosnog pojasa podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Organizacija navodi izvještaje lokalnih medija, koji se pozivaju na izvore u Bir Ahmedu, da je direktor zatvora Ghassan al-Aqrabi zaprijetio zatvorenicima da će ih prebaciti u drugu neformalnu pritvorsku jedinicu ako ne prekinu štrajk glađu.

HRW također navodi da su dokumentovani brojni slučajevi proizvoljnog pritvaranja ljudi, koje provode jemenske snage sigurnosti, a podržavaju ga Emirati.   

Organizacija prenosi izjave porodica zatvorenika da snage sigurnosti drže pojedine osobe u pritvoru i po 19 mjeseci bez pristupa advokatima ili kontakta sa članovima porodica. 

Sarah Leah Whitson, direktorica ureda Human Rights Watcha za Bliski istok, tražila je od Emirata i njegovih saveznika u Jemenu da prekinu negirati odgovornost za zlostavljanje zatvorenika te provedu istragu i postupaju po žalbama.   

Zloupotreba zatvorenika

Porodice zatvorenika apelovale su na zaraćene strane da zaustave zlostavljanje pritvorenih dječaka i muškaraca te da dozvole osobama koje su nepravedno pritvorene da se vrate svojim kućama. 

U saopćenju članova porodica desetaka prisilno nestalih osoba i zatvorenika u zatvoru Bir Ahmed, koji drže snage lojalne Emiratima u provinciji Aden, navodi se da su zatvorenici počeli štrajk glađu u prošlu subotu.

Zatvorenici će odbijati hranu sve dok ne budu ostvarena njihova “zakonska i ljudska prava”, odnosno dok ne budu izvedeni pred sud i pušteni na slobodu ako se ne dokaže njihova krivica, stoji u saopćenju porodica.

U saopćenju, čiju je kopiju dobila i Al Jazeera, srodnici zatvorenika kažu da potpunu zakonsku odgovornost koja proizlazi iz ovog hapšenja snose strane koje stoje iza hapšenja članova njihovih porodica.

Zatvor Bir Ahmed, koji se nalazi na sjeveru Adena, spada u neformalne pritvorske jedinice pod kontrolom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Organizacije za ljudska prava ranije su tražile da se ovaj objekt zatvori i procesuiraju svi koji se dovode u vezu s njim.

Izvor: Al Jazeera