EP za međunarodnu istragu o ubistvu malteške novinarke

Galizia je bila poznata po blogu posredstvom kojeg je otkrila više korupcijskih afera (Reuters)

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Antonio Tajani zatražio je da se provede međunarodna istraga da se rasvijetli ubistvo malteške novinarke i blogerke Daphne Caruane Galizije, koja je poginula u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila. 

“Mislim da i Europol treba biti uključen u okviru međunarodne istrage”, rekao je Tajani nakon upućivanja poziva malteškim vlastima da ulože napore da pronađu odgovorne za njeno ubistvo, prenosi Beta.

Za Evropsku komisiju prioritet je da se provede nezavisna i detaljna istraga da bi se izveli pred sud odgovorni za to ubistvo, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans tokom rasprave o tom slučaju u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

‘Šokantna smrt’

“Nasilna i brutalna smrt Daphne, činjenica da se dogodila ovdje u zemlji članici EU-a, duboko je šokantna”, dodao je Timmermans i odao počast ubijenoj novinarki.

Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra u eksploziji njenog automobila, neposredno po izlasku iz kuće.

Ona je sarađivala s više malteških medija, a prije svega je bila poznata po blogu posredstvom kojeg je otkrila više korupcijskih afera.

Ona je bila “stražar, vojnik na prvoj liniji fronta u odbrani naših vrijednosti”, rekao je Tajani i dodao da njeno ubistvo ne smije ostati nekažnjeno.

“S kakvim kredibilitetom možemo braniti novinare svijeta ako im nismo u stanju pružiti zaštitu kod nas?”, upitao je predsjednik EP-a. 

Otkrivanje afera

On je rekao da će novinarska sala u sjedištu Parlamenta u Strasbourgu odsad nositi ime malteške novinarke.

Zastupnici su minutom šutnje odali počast novinarki u prisustvu njena tri sina i supruga. 

Vođa glavne političke grupe u Evropskom parlamentu, Nijemac Manfred Weber, smatra da se, osim pitanja slobode štampe, postavlja i pitanje funkcioniše li i dalje malteška država.

Pedesettrogodišnja novinarka otkrila je više skandala i žestoko napadala rođake i saradnike premijera Josepha Muscata, a skorije i vođu nacionalističke opozicije.

Vlada Malte ponudila je nagradu od milion eura za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja odgovornih za ubistvo.

Zastupnici EP-a također su usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Evropsku komisiju da do kraja godine predloži propise da se osigura zaštita zviždača na nivou Evrope.

Izvor: Agencije