Ured AfD-a u sjedištu nacista: Svastike iznad vrata

Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj zastupnika porastao na 709 (Reuters)
Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj zastupnika porastao na 709 (Reuters)

Novoizabrani zastupnici njemačke liberalne Partije slobodnih demokrata (FDP) i ultradesničarske Alternative za Njemačku (AfD) dobili su kancelarije u zgradi u kojoj se nalazilo sjedište nacističkog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavili su njemački mediji.

Iznad vrata pojedinih kancelarija zastupnika ove dvije stranke, koji će danas prisustvovati prvoj sjednici Bundestaga u novom sazivu, nalaze se u mramoru ugravirani kukasti krstovi, javlja Bild, a prenosi Tanjug.

Bundestag je morao pronaći dodatni kancelarijski prostor jer je broj zastupnika porastao na 709 u odnosu na 630, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu, kao posljedica složenog njemačkog Izbornog zakona i variranja broja zastupnika nakon svakog izbornog ciklusa.

Svastike zamaskirane do 1988. godine

Navodi se da je u zgradi u kojoj će biti kancelarije zastupnika FDP-a i AfD-a nekad bilo smješteno i Ministarstvo pravosuđa komunističke Istočne Njemačke i da su svastike bile zamaskirane sve do 1988, kad su tokom renoviranja zgrade ponovno otkrivene.

Ovo neće biti prvi put da se zastupnici smještaju u kancelarije u toj zgradi s obzirom na to da je u prethodnom sazivu Bundestaga tu bilo smješteno približno 30 predstavnika konzervativnog saveza Kršćansko-demokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO