SAD zabranio ulazak ruskim diplomatima u zatvoreni konzulat

Zatvaranje ruskog konzulata dio je recipročnih mjera smanjivanja diplomatskog osoblja (Reuters)
Zatvaranje ruskog konzulata dio je recipročnih mjera smanjivanja diplomatskog osoblja (Reuters)

Američke vlasti nisu dozvolile ruskim diplomatima da uđu u zgradu Generalnog konzulata Rusije u San Franciscu i uzmu konzularnu arhivu, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Washingtonu na svojim stranicama.

“Vlasti SAD-a nisu nam dozvolile ući u zgradu Generalnog konzulata u San Franciscu […] Umjesto toga sami su je spakirali i preselili u Washington”, navode ruski diplomati, a prenosi agencija TASS.

Nastavak je to diplomatske krize koja je vrhunac dosegla 2. rujna, kad je odlukom američkih vlasti zatvoren ruski konzulat u Kaliforniji.

Potom su skinute zastave s objekata zatvorenog konzulata, na što su ruski diplomati prosvjedovali.

“To je za nas krajnje neprijateljski korak. Tražimo da ruski državni simboli hitno budu vraćeni na svoje mjesto i da se takvo nešto ne ponovi”, navedeno je tada u priopćenju ruskog veleposlanstva u SAD-u.

Diplomatska kriza

Prethodno su američke vlasti zatražile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Franciscu, kao i u zgradama trgovinskog predstavništva u Washingtonu te odjeljenju tog predstavništva u New Yorku.

Moskva je akcije Washingtona nazvala “nasilnim zauzimanjem” ruske diplomatske imovine.

Američka zapovijed za zatvaranje konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u razdoblju kad su odnosi između dviju zemalja vrlo zategnuti.

SAD je prethodno potvrdio da je “u potpunosti proveo” zapovijed Vlade Rusije za smanjenje osoblja u svojim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO