Kako je petina zaliha američkog uranija završila u rukama Rusije

Kompanija Uranium One posjeduje 20 posto zaliha uranija u SAD-u, a prešla je pod kontrolu ruske korporacije Rosatom (EPA)

Komitet za nadzor Zastupničkog doma američkog Kongresa počeo je istragu o sporazumu postignutom u vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, a prema kojem je jedna kompanija koju podržava Rusija kupila firmu koja ima rudnike uranija u Sjedinjenim Američkim Državama.

To je za Fox News rekao republikanski član donjeg doma Ron DeSantis, a riječ je o pitanju kako je petina zaliha američkog uranija završila u rukama Rusije.

Sporni sporazum postignut je u periodu kad je Hillary Clinton bila državna sekretarka, a neki investitori u kompaniji koju podržava Rusija, pod nazivom Uranium One, bili su povezani s bivšim predsjednikom Billom Clintonom, a bili su i donatori Fondacije Clinton, navodi američka televizija.

“Razgovarao sam s osobom koja posjeduje te povjerljive informacije i koja je pomogla FBI-u da razotkrije ovu korupcionašku shemu”, rekao je DeSantis, član Komiteta za nadzor, navodeći da je moguć i krivični postupak, prenosi Tanjug.

Ugovor se tiče kompanije Uranium One, koja posjeduje 20 posto zaliha uranija u SAD-u, a koja je prešla pod kontrolu ruske korporacije Rosatom, javlja Sputnjik.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošle sedmice da mediji nisu adekvatno izvještavali o prodaji američkih rudnika uranija kompaniji koju podržava Rusija.

Proizvodnja uranija

I tokom predizborne kampanje 2016. Trump je često govorio o kontroverznom sporazumu o uraniju, koji se koristi u nuklearnim reaktorima, a na to pitanje često se vraća na skupovima i sada kad je predsjednik.

Trump ističe da se “prava priča o Rusiji” ne odnosi na navode o miješanju u predsjedničke izbore 2016. već na pitanje kako je Rusija stekla kontrolu nad 20 posto američkih rudnika uranija.

Rosatom, odnosno njegova firma kćerka ARMZ postepeno je kupovala akcije kanadske firme Uranium One od 2009. do 2013. i došla u posjed rudnika koji se prostiru od srednje Azije do američkog zapada, navodi Sputnjik.

Zahvaljujući toj transakciji, Rosatom je postao jedan od najvećih proizvođača uranija na svijetu. Kompanija je dobila rudnike u Kazahstanu, koji su najprofitabilniji na svijetu, a u SAD-u posjeduje kontrolni paket najvećih rudnika uranija.

Uranium One posjeduje preduzeća u američkim saveznim državama Wyoming, Texas i Utah i nalazi se na četvrtom mjestu po količini proizvodnje uranija u svijetu.

Izvor: Agencije