Tillerson u Rijadu u novom pokušaju rješenja zaljevske krize

Tillerson kazao kako postoji mala nada da će se višemjesečna diplomatska kriza u Zaljevu uskoro riješiti (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tillerson stigao je u Rijad u okviru jednosedmične turneje tokom koje će, pored Saudijske Arabije, posjetiti i Pakistan, Indiju i Švicarsku.

Boravak na Bliskom istoku Tillerson će iskoristiti za razgovor o sukobu u Jemenu, Iranu i aktuelnom sporu s Katarom, dok će se u Ženevi sastati s predstavnicima više međunarodnih organizacija i razgovarati o izbjeglicama.

Nakon dolaska u Saudijsku Arabiju, šef američke diplomatije sastao se sa svojim saudijskim kolegom Adelom al-Jubeirom.

Tillerson je u nedjelju prisustvovao osnivačkom sastanku Saudijsko-iračkog komiteta za koordinaciju, zajedno s kraljem Salmanom i iračkim premijerom Haider al-Abadijem. Ovaj komitet stremi poboljšanju veza između Iraka i Saudijske Arabije, dugogodišnjih regionalnih rivala.

Tillerson je na konferenciji za medije nakon sastanka zatražio od iranskih milicija da napuste Irak.

 

“Svakako da iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se borba (protiv grupe Islamska država Irak i Levant) privodi kraju, da te milicije moraju otići kući. Svi strani borci moraju otići kući”, kazao je Tillerson.

Tokom posjete Rijadu, Tillerson će se susresti i sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, s kojim će razgovarati o sporu s Katarom.

Tillerson je uoči posjete kazao kako postoji mala nada da će se višemjesečna diplomatska kriza u Zaljevu uskoro riješiti te okrivio grupu država koju predvodi Saudijska Arabija za nedostatak napretka.

“Imam mala očekivanja da će situacija biti uskoro riješena. Izgleda kako ne postoji spremnost dijela država da bi to toga došlo”, rekao je on u intervjuu za novinsku agenciju Bloomberg.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su 5. juna diplomatske i trgovinske veze s Katarom te ovoj državi nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, uz optužbe da Doha finansira “terorizam” i održava bliske veze s njihovim regionalnim rivalom Iranom. Katar odbacuje sve optužbe.

Ova grupa država je 22. juna poslala listu od 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanja blokade, a među njima su gašenje Medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže kako su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Ove države su u sporu više od četiri mjeseca, uprkos pokušajima SAD-a i Kuvajta da posreduju u krizi.

“Na čelnicima kvarteta je da odluče da li će voditi dijalog s Katarom, jer je Katar veoma jasan – on je spreman za taj korak”, izjavio je prije posjete Tillerson.

“Naša uloga je samo osiguranje puteva komunikacija, da oni budu otvoreni koliko mi možemo pomoći kako poruke ne bi bile pogrešno interpretirane. Spremni smo igrati bilo koju ulogu koju možemo kako bi ih povezali, no trenutno je sve na liderima tih država”, dodao je američki državni sekretar.

‘Obnovljena nada’

Tillerson je posljednji put Zaljev posjetio u julu. Uprkos intenzivnim diplomatskim naporima tokom posjete koja je obuhvatila i Kuvajt, tenzije među zaljevskim susjedima su ostale i dalje visoke.

“On je već pokušao biti ljubazan prema svima i to nije odvelo nikamo niti je dalo ikakav rezultat. Zato mislim da je vjerovatno shvatio da je vrijeme da iskoristi svoj utjecaj”, kazao je Ibrahim Fraihat, ekspert za vanjsku politiku na Centru za konflikt i humanističke studije u Dohi.

Analitičari smatraju da postoji obnovljena nada da bi zemlje koje su nametnule blokadu ovog puta mogle biti spremne za dijalog.

“Predsjednik [Donald Trump], na primjer, pokušao je izvršiti pritisak na Saudijsku Arabiju i UAE da se sastanu kako bi riješili dio sankcija koje su nametnule Kataru”, kazao je za Al Jazeeru Lawrence Korb, viši saradnik u Centru za američki progres.

Korb je također spomenuo Trumpov nedavni pokušaj da poništi iranski nuklearni sporazum, što bi mogao biti razlog da Saudijska Arabija pristane na “saradnju sa SAD-om kako bi se riješila situacija s Katarom”.

Izvor: Al Jazeera