Tillerson: Saudijci nisu spremni na rješenje krize

Američki državni sekretar Rex Tillerson kazao je da Saudijska Arabija ne želi započeti direktne razgovore kako bi se riješila višemjesečna diplomatska kriza u Zaljevu.

Šef američke diplomatije govorio je tokom posjete Kataru, gdje je stigao iz Saudijske Arabije, u okviru novog pokušaja rješenja zaljevskog spora.

U katarskoj prijestolnici Dohi, Tillerson je razgovarao sa emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem i ministrom vanjskih poslova šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem.

Još nema konkretnijeg pomaka u diplomatskoj krizi, nastaloj sredinom godine, kada su četiri arapske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom prekinule odnose sa Katarom. 

Katarski ministar vanjskih poslova rekao je kako se nada da naredni samit Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja u decembru neće biti odgođen i da bi to mogla biti, kako je rekao, zlatna prilika za dijalog.

“Što se tiče odgode samita Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja, nismo dobili nikakve zvanične informacije o tome. Nadamo se da će biti održan na vrijeme. Kao što je sekretar Tillerson maloprije kazao, ta organizacija je važna za sigurnost svih zemalja Zaljeva. Nažalost, smatramo da je ona postala žrtva ove krize”, kazao je ministar Al Thani.

Šef diplomatije SAD-a nakon sastanka u Dohi rekao je da Washington nema namjeru nametati rješenje. 

“Tokom sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhamedom bin Selmanom, zamolio sam ga da stupi u dijalog. Još nema ozbiljnih naznaka da su strane u krizi spremne za razgovor. Ne možemo nametati pregovore ljudima koji nisu spremi za njih. Zbog toga još nije bilo poziva za sastanak u Bijeloj kući, jer nije jasno jesu li strane spremne za to. No, mi ćemo nastaviti raditi na ostvarenju dijaloga”, istakao je Tillerson.

Sastanci u Rijadu

Tillerson se, ranije danas, u Rijadu sastao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom, i drugim visokim saudijskim i zvaničnicima.

I saudijski ministar vanjskih poslova Adil al Jubeir, naglasio je važnost Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja. 

“Vijeće za saradnju zaljevskih zemalja veoma je bitno Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i svim stanovnicima zemalja članica. Trenutno konsultiraju njegove članice u vezi s narednim koracima”, kazao je Al Jubeir.

Politički analitičar Marwan Bishara analizirao je posjetu Tillersona Zaljevu.

“Tillerson je vjerovatno nastojao uvjeriti prijestolonasljednika Saudijske Arabije da je jedini način da se ograniči utjecaj Irana, što je ujedno jedan od glavnih ciljeva obje zemlje, jačanje jedinstva i prekid podjela u među zemljama Zaljeva te izgradnja infrastrukture i deeskalacija sukoba u Jemenu”, kazao je između ostalog, Bishara.

Prekid veza s Katarom

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su 5. juna diplomatske i trgovinske veze s Katarom te ovoj državi nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, uz optužbe da Doha finansira “terorizam” i održava bliske veze s njihovim regionalnim rivalom Iranom. Katar odbacuje sve optužbe.

Ova grupa država je 22. juna poslala listu od 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanja blokade, a među njima su gašenje Medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže kako su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Ove države su u sporu više od četiri mjeseca, uprkos pokušajima SAD-a i Kuvajta da posreduju u krizi.

Tillerson je posljednji put Zaljev posjetio u julu. Uprkos intenzivnim diplomatskim naporima tokom posjete koja je obuhvatila i Kuvajt, tenzije među zaljevskim susjedima su ostale i dalje visoke.

Izvor: Agencije