Japan: Shinzo Abe na putu do velike pobjede

Sudeći prema izlaznim anketama, premijer Shinzo Abe je pobijedio na vanrednim parlamentarnim izborima u Japanu.

Prve izlazne ankete ukazuju da je Abe ubjedljivo vodi na prijevremenim izborima na kojima je glasalo više od 100 miliona građana Japana.

„Prema posljednjim podacima, koji su, tradicionalno, prilično tačni kad je riječ o tome ko će pobijediti na izborima, Liberalno-demokratska stranka Shinzoa Abea će dobiti izbore. Izlazne ankete tek trebaju potvrditi hoće li ta stranka osvojiti dvije trećine mjesta u parlamentu sa svojim koalicijskim partnerom, što bi značajno olakšalo najavljene ustavne izmjene. Ankete su do sada pokazale da bi koalicija predvođena Shinzoom Abeom mogla osvojiti dodatnih 10 mjesta u japanskom parlamentu“, javlja reporterka Al Jazeere Sarah Clarke.

Ako Abe i njegovi koalicijski partneri dobiju dvije trećine mjesta u parlamentu, smatrat će se da je dobio mandat da počne ustavne promjene i pokuša riješiti brojna kontroverzna pitanja, uključujući ukidanje odredbe o pacifizmu Japana.

To će značiti pretvaranje japanske vojske iz samoodbrambenih snaga u aktivnu vojnu silu koja će moći djelovati i izvan teritorije te zemlje prvi put nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Počelo brojanje glasova

Izborna mjesta su zatvorena i zvanično prebrojavanje glasova je počelo. 

Abe je raspustio donji dom parlamenta 28. septembra, da bi potom vlada odobrila održavanje vanrednih izbora.

Izbori se održavaju nakon što je vladu tokom ljeta potreslo više skandala i u trenutku zaoštrenih odnosa u regionu zbog sjevernokorejskih nuklearnih proba.

Očekuje se da će dvije glavne opozicione partije Partija nade gradonačelnice Tokija Yuriko Koike i nova Ustavna demokratska partija centrističko ljevičarskog usmjerenja osvojiti po najmanje 50 mjesta u parlamentu.

Izvor: Al Jazeera i agencije