Barcelona: Stotine hiljada pristalica nezavisnosti izašle na ulice

Očekuje se da će predsjednik Puigdemont održati večeras govor nakon protesta (EPA)

Nekoliko stotina hiljada pristalica nezavisnosti okupilo se u centru Barcelone, a okupljenima su se pridružili i predstavnici katalonskih vlasti, na čelu s predsjednikom Carlesom Puidgemontom, koji će na danas objavljene mjere Madrida dati odgovor u večerašnjem televizijskom obraćanju.

Demonstranti, koji tim skupom pokazuju podršku nezavisnosti ove španske pokrajine, također pozivaju na oslobađanje dvojice istaknutih uhapšenih aktivista, prenosi AP.

Američka agencija navodi procjenu lokalne policije da se u Barceloni okupilo blizu 450.000 demonstranata.

Predsjednica parlamenta: Ovo je državni udar

U međuvremenu, predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell izjavila je da mjere koje donijela španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora predstavljaju “državni udar” i “napad na demokratiju”.

Kako prenosi Reuters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta.”

Prema njenim riječima, premijer Mariano Rajoy je objavio “de facto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta”, prenosi AP.

Forcadell je ocijenila i da odluka španske vlade predstavlja “autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije”.

“Premijer Rajoy želi da parlament Katalonije prestane da bude demokratski parlament, a mi to nećemo dozvoliti. Zato želimo da građanima ove zemlje uputimo poruku odlučnosti i nade. Mi se danas obavezujemo, nakon najozbiljnijeg napada na katalonske institucije od njihove obnove, da ćemo braniti suverenitet parlamenta Katalonije”, poručila je predsjednica katalonskog parlamenta.

‘Uništavanje demokratije’

Na marš su prvobitno pozvale organizacije “Assemblea Nacional Catalana” i “Omnium cultural”, kako bi izvršile pritisak radi oslobađanja njihovih lidera, ali je skup prerastao u kolektivno odbacivanje odluke španske vlade da preuzme regionalna ovlaštenja Katalonije.

Obrativši se učesnicima skupa, portparol pokreta “Omnium kultural” Marcel Mauri rekao je da je plan centralnih španskih vlasti o preuzimaju kontrole nad regionalnim ovlaštenjima “uništio demokratiju”.

Mauri je, također, na engleskom pozvao na međunarodnu podršku, uzviknuvši: “Pomozite Kataloniji, spasite Španiju, spasite Evropu”, dok su demonstranti uzvikivali: “Sloboda, sloboda”.

Potpredsjednik organizacije “Assemblea Nacional Catalana”, Agusti Alcoberro, nazvao je potez španske vlade “represivnom eskalacijom” usmjerenom na “brisanje Katalone kao političke nacije”.

Skup je otvoren transparentom sa natpisom “Sloboda za Jordija Sancheza, sloboda za Jordija Cuixarta”.

Drastične mjere

Španija je u subotu preduzela drastične mjere kako bi spriječila otcjepljenje Katalonije, saopćivši da će preduzeti korake ka raspuštanju separatističke katalonske vlade i raspisati vanredne izbore u roku od šest mjeseci, a da će, u međuvremenu, španski ministri preuzeti funkcije od Puidgemonta i njegovog tima.

Te mjere je najavio španski premijer Mariano Rajoy nakon specijalnog sastanka svog kabineta, a sada treba da ih usvoji Senat, u procesu koji bi mogao potraje sedmicu dana.

Rajoyeva Narodna stranka u Senatu ima većinu.

Iako se protivi težnjama ka nezavisnosti, i gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je odluku španske vlade, napisavši na Twitteru da je “Rajoy suspendirao samoupravu Katalonije za koju su se toliki ljudi borili, što je ozbiljan napad na ljudska prava i slobode”.

Izvor: Al Jazeera i agencije