Orban: Evropski parlament primjenjuje ‘Sorosov plan’

Viktor Orban
Definitivno je Viktor Orban pobijedio, ali to ne znači da će nestati uskoro evropski problemi s migracijama, piše autor (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropski parlament da je počeo primjenjivati “Sorosov plan” nakon što je odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) usvojio izvještaj o primjeni Dablinskih propisa.

Izvještaj LIBE-a “zanemaruje opasnost da postoji veza između migracije i terorizma”, rekao je Orban, dodavši da će primjena tih propisa također ograničiti ovlasti država članica, prenosi Tanjug.

On je ocijenio da je, uprkos “zabrinjavajućim razlikama u vezi s tim pitanjima” između Višegradske četvorke i Evropske komisije, radna večera lidera V4 i predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera u srijedu bila uspješna.

Također je dodao da postoji dobra šansa za poboljšanje saradnje, prenosi MTI.

Prema njegovim riječima, nesuglasice o budućnosti Evrope i migracija više su ukorijenjeni u kulturološkim nego u političkim razlikama.

“Razjasnili smo izvjestan broj pitanja o kojima se ne slažemo i uspjeli smo reći Junckeru da želimo više poštovanja za narode srednje Evrope, među kojima su i Mađari”, rekao je Orban.

Orbanove optužbe

Mađarski premijer, nekad Sorosov stipendist, optužuje upravo američkog bogataša Georgea Sorosa da koristi “predatorske nevladine organizacije” kako bi preplavio Evropu migrantima i stvorio “transnacionalno carstvo”.

U aprilu su u Mađarskoj usvojili zakon koji je zaprijetio zatvaranju Srednjoevropskog univerziteta u Budimpešti, koji finansira Soros.

Orban je ranije rekao da su migracije “dobar biznis” za Sorosa, ali da bi bio još i bolji da Mađarska “nije digla galamu u vezi s time”.

Nazvao je Sorosa “špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Evropi”.

“Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene lično jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soros je objavio svoj program preseljenja migranata, finansira NVO i krijumčare ljudima”, rekao je Orban. 

Izvor: Agencije