Žene odbacile odgovornost za ubistvo Kim Jong-nama

Obje žene su nosile zaštitne prsluke kada su ulazile u malezijski sud (Arhiva)

Dvije žene, optužene za ubistvo polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, izjasnile su se da nisu krive na početku procesa za ubistvo pred malezijskim sudom.

Indonežanka Siti Aisyah (25) i Doan Thi Hunog (28) iz Vijetnama su optužene da su ubile Kim Jong-nama tako što su koristile smrtonosni nervni agens VX i pošpricale ga u Kimovo lice. Ovaj agens UN opisuje kao oružje masovnog uništenja. 

Žene su kazale svojim advokatima da nisu znale da učestvuju u smrtonosnom napadu i vjerovale su da se radi o skeču koji se izvodi na televiziji.

Obje žene su nosile zaštitne prsluke kada su ulazile u malezijski sud. Ako bi bile osuđene, bit će suočene sa smrtnom kaznom.

Tužitelj Muhamad Iskandar Ahmand je kazao da dokazi jasno ukazuju na to da je smrtonosni agens VX korišten za ubistvo.

Advokati odbrane su kazali da su pravi počinitelji napustili Maleziju te da će se dokazati da su žene nedužne.

Objavljivanje imena drugih osumnjičenih

Zahtijevaju da odmah budu objavljena imena četiri druga osumnjičena koja su također optužena u ovom slučaju. Navedeno je da će njihova imena biti objavljena u toku procesa.

Aishah i Huong optužene su 1. marta, ali je sud u distriktu Sepang dva puta odgodio zahtjev tužilaca da se slučaj prebaci na viši sud.

Tri osumnjičena iz Sjeverne Koreje, uključujući diplomatu, otišli su kući u martu, zajedno sa tijelom Kim Jong-nama, što je bio dogovor sa Pjongjangom, koji je zabranio državljanima Malezije da napuste zemlju. 

Malezija je kao osumnjičene identificirala još četiri državljanina Sjeverne Koreje, a policija je objavila da su oni napustili Kuala Lumpur na dan ubistva. 

Pjongjang je navodio da je Kim preminuo od srčanog udara i optužio Maleziju da radi sa Južnom Korejom i drugim “neprijateljskim silama”.

Izvor: Al Jazeera i agencije