McCain osudio američku izolacionističku politiku

John McCain nije pomenuo predsjednika SAD-a Donalda Trampa po imenu (AP)
John McCain nije pomenuo predsjednika SAD-a Donalda Trampa po imenu (AP)

Američki senator John McCain uputio je oštre kritike na račun zagovornika izolacionističke politike, iako nikog nije pri tome imenovao, prenose agencije.

On je govorio nakon što je primio medalju slobode za višedecenijsku službu i žrtve koje je podnio za Sjedinjene Američke Države.

Bivši američki potpredsjednik Joseph Biden uručio je McCainu nagradu na ceremoniji u Nacionalnom ustavnom centru u Philadelphiji, gdje je McCain ocijenio kako je napuštanje američke uloge međunarodnog lidera “nepatriotsko”, prenosi Glas Amerike.

Lažni nacionalizam

“Plašiti se svijeta koji smo organizirali i vodili tri četvrtine vijeka, napustiti ideale koje smo promovirali širom planete, odbiti obaveze međunarodnog lidera i dužnost da ostanemo posljednja i najbolja nada za svijet u ime nepromišljenog, lažnog nacionalizma koji su osmislili ljudi koji bi radije tražili žrtvene jarce nego rješavali probleme je podjednako nepatriotski čin kao i vezivanje za bilo koju istrošenu dogmu iz prošlosti koju su Amerikanci poslali na smetljište historije”, kazao je McCain.

On nije pomenuo predsjednika SAD-a Donalda Trampa po imenu, ali je predsjednikova mantra “Amerika na prvom mjestu” izazvala oštre kritike, uključujući odluku da povuče SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma i stalno kritiziranje iranskog nuklearnog sporazuma, koji podržavaju neki od američkih saveznika, navodi Glas Amerike.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO