Evropski sud za ljudska prava oslobodio Navaljnog ruskih optužbi

Saradnici Navaljnog smatraju da je naredbu za trovanje mogao dati samo predsjednik Vladimir Putin (AP)

Najviši evropski sud za ljudska prava odlučio je u utorak da je presuda ruskom opozicijskom čelniku Alekseju Navaljnom za pronevjeru “pristrasna i očigledno nerezonska” i naredio je ruskom sudu da mu isplati obeštećenje.

“Pobijedili smo. Hvala svima na podršci”, navodi u tweetu Navaljni, koji se zalaže za borbu protiv korupcije među ruskom elitom i nada se da će se nadmetati protiv ruskog čelnika Vladimira Putina na predsjedničkim izborima narednog marta.

Evropski sud za ljudska prava saopćio je da je presuda Navaljnom i njegovom bratu Olegu za pronevjeru i pranje novca zasnovana na nepredvidivoj primjeni krivičnog zakona i da je sudski postupak bio pristrasan i nepošten, prenosi Reuters.

Aleksej Navaljni, lider ruske opozicije, prozvan je čovjekom kojeg se Vladimir Putin boji najviše.

Borba protiv korupcije

Navaljni vodi neprofitnu organizaciju koja se bavi istraživanjem korupcije, a skrenuo je pažnju na ljude bliske Putinu. Možda je čak i izazvao predsjednikovu borbu protiv korupcije, zbog čega je svrgnut ministar odbrane.

Propali su svi navodni pokušaji da ga se ušuti. Optuživan je i da radi za CIA-u i na crnoj listi je državne televizije, ali njegov utjecaj i dalje raste.

Sud u Moskvi je u junu osudio Navaljnog na 30 dana zatvora, zbog stalnog kršenja Zakona o organiziranju javnih skupova.

Kritičari na lijevoj strani smatraju ga opasnim, jer podržava ruski etnički nacionalizam, a jednom je pozvao na protjerivanje svih Gruzijaca. Čak je poređen i sa Putinom kao lider sa nacionalističkim predznakom, koji bi gradio kult ličnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO