Zatvorenik iz Guantanama: Vlada SAD-a izgladnjuje me do smrti

Khalid Qasim boravi u Guantanamu bez optužnice (Reuters)

Zatvorenik iz Guantanama požalio se da ga američki stražari drže bez hrane 23 dana, zbog čega strahuje da će umrijeti od gladi, otkriva britanski list Guardian.

Zatvorenik Khalid Qasim, porijeklom iz Jemena, zatvoren je u Guantanamu već 15 godina.

Nikad nije bio optužen ni za kakav zločin niti je imao priliku dokazati nevinost pred sudom.

“Svakog trenutka osjećam toliku bol i svjestan sam da neću moći još dugo izdržati”, kazao je.

U telefonskom razgovoru s advokatom Shelbyjem Sullivan-Bennisuom, iz nevladine organizacije za ljudska prava Reprive, Qasim je dodao: “Svake noći pitamse hoću li dočekati jutro. Kad će moji organi otkazati? Kad će moje srce stati?”

Za 15 godina nije optužen

Po svemu sudeći, izgladnjivanje je uslijedilo kao kazna zbog štrajka glađu, koji je počeo ovaj zatvorenik.

“Počeo sam štrajk glađu jer sam bio tako frustriran, toliko depresivan. Zatvoren sam ovdje već 15 godina. Nikad nisam optužen za zločin i nikad mi nije bilo dopušteno dokazati nevinost. I pored svega toga, i dalje sam tu”, kaže Qasim.

Guardian navodi da je Qasim putovao u Afganistan 2000. godine u potrazi za poslom kad ga je afganistanska policija uhapsila i predala američkoj vojsci, a zatim je prebačen u zatvor Guantanamo.

Bivši američki predsjednik Barack Obama pokušao je zatvoriti Guantanamo, ali nije uspio, dok je aktuelni predsjednik Donald Trump poručio da je voljan zadržati taj zatvor kako bi ga napunio novim zatvorenicima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prije nego što 20. januara bude okončan njegov drugi mandat u Bijeloj kući, predsjednik Obama želi da u vojnom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi ostavi što manji broj zatvorenika. Ove sedmice obilježava se 15 godina od otvaranja Guantanama koji je postao simbol američkog kršenja ljudskih prava zbog toga što protiv stotina zatočenika nikada nije podignuta […]

Published On 15 Jan 2017

Barack Obama želi osloboditi što više zatvorenika iz Guantanama, prije nego što napusti Bijelu kuću. Od kada je otvoren prije 15 godina, zatvor je često bio meta kritika zbog zlostavljanja i držanja zatvorenika bez optužnice. Tom Ackerman donosi priču o prošlosti i mogućoj budućnosti Guantanama.

Published On 11 Jan 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO