Video: Iračke snage u potpunosti kontroliraju Kirkuk

Bagdadski zvaničnici kazali su Al Jazeeri da su snage sigurnosti zauzele zgradu regionalne vlade u gradu.

Hiljade ljudi izbjegle su iz Kirkuka na sjeveru Iraka, u gradove Erbil i Sulejmanija, nakon što su se kurdske Pešmerge povukle bez otpora.

“Irački premijer Haider al-Abadi kazao je da vojska djeluje u skladu s ustavom te kako su njene operacije reakcija na prošlomjesečni referendum o nezavisnosti regije Kurdistan”, izvijestio je iz Erbila Emir Findi, reporter Al Jazeere.

Federalna policija, koja je i prije ulaska ostatka iračkih oružanih snaga bila prisutna u Kirkuku, sada je zadužena za sigurnost u gradu. Oni su danas uveli policijski sat od sedam navečer po lokalnom vremenu, koji će biti na snazi do sedam sati ujutro, kazao je Findi.

Snage lojalne Bagdadu su ušle u vladine zgrade i na većini njih istakle iračke zastave.

“Kurdske Pešmerga snage su kazale da je za današnji, kako ga nazivaju, ‘napad na Kirkuk i započinjanje rata’, odgovorna vlada premijera Abadija. Dodaju da za njih današnja operacija znači objavu rata svom stanovništvu iračke regije Kurdistan”, izvijestio je Al Jazeerin reporter.

Federalne snage, pomognute šiitskim milicijama, započele su opsežnu vojnu ofanzivu na dva fronta u ponedjeljak, s ciljem zauzimanje grada kojeg su kontrolirali Kurdi.

Charles Stratford, reporter Al Jazeere koji izvještava sa periferije Kirkuka, javlja da se povećao broj mještana tog grada koji pokušavaju pobjeći.

“Hiljade automobila nalazi se na putevima koji vode iz grada i taj broj neprestano raste. U gradu vlada strah zbog napredovanja iračkih snaga”, javio je on.

‘Velika operacija’

Iračke sigurnosne snage pokrenule su “veliku operaciju” u regiji Kirkuka koju drže Kurdi i napreduju prema naftnim poljima te strateškim vojnim bazama, saopćili su ranije kurdski i irački zvaničnici. 

Na jugu tog grada ima dosta žrtava, javlja AP. Stotine naoružanih Kurda ukopalo se u odbrambene pozicije kod aerodroma u Kirkuku, a prema posljednjim informacijama povlače se.

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa odvija se normalno u pokrajini Kirkuk u iračkom Kurdistanu, uprkos vojnoj operaciji Iraka, koja se trenutno odvija i za cilj ima da zauzme to područje, saopćilo je iračko Ministarstvo za naftu.

“Imamo dogovor sa nekim kurdskim liderima da se postrojenja za proizvodnju nafte i gasa ne miješaju u konflikt”, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Reuters.

Cilj operacije je zauzimanje zračne baze K1, zapadno o Kirkuka, rekao je poručnik Salah el-Kinani iz iračke vojske, prenosi Reuters.

Otpor Pešmergi

“Pešmerge će nastaviti braniti Kurdistan, njegov narod i interese. Ovo je bio napad koji nije bio isprovociran, koji se desio nakon što su iračke snage angažirane na granicama Kurdistana”, navodi se u saopćenju.

Hemin Hawrami, viši savjetnik predsjednika Kurdske regionalne vlade Masouda Barzanija, napisao je na Twitteru da je Pešmergama izdana naredba “da ne pokreću rat, ali da u slučaju da vojska počne pucati imaju zeleno svjetlo da koriste svu silu”.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

Reporter Al Jazeere Charles Stratford izvještava iz Erbila da su se kurdske snage u i oko Kirkuka “zavjetovale da ga brane do posljednjeg čovjeka”.

Iračka državna televizija prenijela je da je irački premijer Heider al-Abadi dao naredbe sigurnosnim snagama “da uvedu sigurnost u Kirkuku u saradnji sa stanovnicima i Pešmergama”.

Pešmerge su zauzele Kirkuk nakon što je iračka vojska pobjegla u velikoj ofanzivi grupe Islamska država Irak i Levant 2014. godine.

Od tada nije bilo dogovora između Kurdske regionalne vlade i federalne Vlade u Bagdadu ko bi trebao kontrolirati to područje i ubirati prihode od naftnih polja.

Tenzije između centralne i regionalne vlade porasle su zbog prošlomjesečnog referenduma o kurdskoj nezavisnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO