Trump: Moguće okončanje iranskog sporazuma

Američki predsjednik izjavio je da SAD neće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, ali nije poništio taj sporazum (EPA)
Američki predsjednik izjavio je da SAD neće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, ali nije poništio taj sporazum (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je kao “stvarnu mogućnost” poništenje iranskog nuklearnog sporazuma.

“Moglo bi doći do potpunog okončanja sporazuma. To je stvarna mogućnost”, rekao je Trump u Bijeloj kući i dodao da bi nova faza mogla biti “veoma pozitivna”.

“Vidjet ćemo šta će biti”, rekao je američki predsjednik na sastanku članova njegove administracije.

Trump je za iranske zvaničnike rekao da su “odlični pregovarači”.

“On su pregovarali o sporazumu koji je za njih fantastičan, ali odvratan za SAD”, ocijenio je on.

Američki predsjednik u petak je izjavio da SAD neće potvrditi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma, ali nije poništio taj sporazum, kako je obećao u predizbornoj kampanji.

Odluka prepuštena Kongresu

On je pitanje tog sporazuma prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom 2015. godine.

Nakon ovog poteza ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije zatražili su od Kongresa SAD-a da zaštiti iranski nuklearni sporazum.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu da se “mi nadamo da Kongres neće dovesti u pitanje taj sporazum”.

Njegov holandski kolega Bert Koenders izjavio je da se sporazum tiče “sigurnosti svijeta. Također se nadam da će Kongres uvidjeti to i donijeti pravu odluku.”

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Izvor: Agencije 


Povezane

Nakon što je odlučio ne odobriti produženje sporazuma o iranskom nuklearnom programu, predsjednik Donald Trump našao se na meti kritika iz svih dijelova svijeta. Predsjednik SAD-a tvrdi kako službeni Teheran ne poštuje sporazum potpisan 2015., kojim se Iran obavezao na ograničavanje nuklearnog programa u zamjenu za skidanje međunarodnih sankcija. Iranski predsjednik Rouhani  Trumpov govor nazvao […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO