Putin potpisao dekret za ograničenja Sjevernoj Koreji

Rezolucija UN-a o posebnim ekonomskim mjerama usvojena je kao odgovor na raketne testove Pjongjanga (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se uvode ograničenja za Sjevernu Koreju, a Evropska unija uvela je nove sankcije Pjongjangu.

Putin je potpisao dekret kako bi uskladio politiku s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, javlja Reuters.

Reuters podsjeća da je rezolucija o posebnim ekonomskim mjerama usvojena kao odgovor na raketne testove Pjongjanga krajem 2016. godine, prenosi Tanjug.

Evropska unija uvela je u ponedjeljak nove sankcije Sjevernoj Koreji, u okviru napora međunarodne zajednice da kazni tu zemlju zbog njenih programa nuklearnog i balističkog naoružanja, prenosi AFP.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije potpisali su na sastanku u Luksemburgu novi paket mjera, koji uključuje zabranu investicija u Sjevernoj Koreji i izvoz nafte iz EU-a u Pjongjang, navodi agencija.

Simbolični utjecaj

Praktični utjecaj te mjere vjerovatno će biti u najvećoj mjeri simboličan: EU će nametnuti naftni embargo i zabraniti ulaganja zemljama članicama, no ne prodaje sirovu naftu Sjevernoj Koreji i evropske kompanije ondje nemaju znatnija ulaganja, javlja Reuters.

Sjevernokorejskim radnicima u zemljama EU-a, za koje Brisel procjenjuje da ih ima blizu 400, uglavnom u Poljskoj, smanjit će se limit za novčane svote koje će moći slati u domovinu, a njihove radne vize nakon isteka neće biti obnovljene.

Mjere koje su odobrili ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luksemburgu idu dalje od posljednjeg kruga multilateralnih sankcija, koje je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO