Trumpu čestitaju S. Arabija i Izrael, kritike saveznika i Rusije

Iako Trump nije povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj da spriječi da Iran razvije nuklearnu bombu, on je dao Kongresu SAD 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute prema sporazumu (AP)

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak odbio potvrditi Kongresu Sjedinjenih Američkih Država da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio kako ga može ukinuti, podijeljene su reakcije iz cijelog svijeta.

Saudijska Arabija i Izrael pozdravili su Trumpov potez, dok su ga kritizirali američki saveznici i Rusija.

Zvanični Rijad pozdravio je novu američku politiku prema Iranu i istakao kako je ukidanje sankcija omogućilo Teheranu razvijanje balističkog raketnog programa i povećanje podrške ekstremističkim grupama, javlja saudijska državna novinska agencija SPA. Saudijska Arabija je saopćila kako je Iran iskoristio priliku za dodatne finansijske prihode kako bi podržao libanski šiitski pokret Hezbollah i pobunjeničku grupu Husi u Jemenu.

Iako Trump nije povukao SAD iz sporazuma, čiji je cilj da spriječi da Iran razvije nuklearnu bombu, on je dao Kongresu SAD-a 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu, koje su ukinute prema sporazumu. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu na „hrabroj odluci“.

„Čestitam predsjedniku Trampu na hrabroj odluci da se suprotstavi iranskom terorističkom režimu“, rekao je Netanyahu u videosnimku na engleskom jeziku, prenosi agencija AFP. 

Evropljani privrženi sporazumu

Sa druge strane, lideri Velike Britanije, Francuske i Njemačke saopćili su kako su i dalje privrženi nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. godine.

Britanska premijerka Theresa May, predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel istakli su kako su „privrženi potpunoj implementaciji sporazuma svih strana“, navedeno je u zajedničkom saopćenju koje je izdato iz kancelarije britanske premijerke, prenosi AFP.

Macron je odvojeno poručio predsjedniku Irana Hassanu Rouhaniju kako će Francuska ostati vjerna nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, saopćio je kabinet lider Francuske, dodavši kako su dvojica predsjednika razgovarala telefonom.

Macron je naglasio da odluka SAD-a da ne potpiše ponovo sporazum neće okončati sporazum i da će Francuska i njeni evropski partneri nastaviti raditi u skladu sa sporazumom, ali i kako će Iran morati strogo poštovati klauzule sporazuma.

Iran će ostati posvećen nuklearnom sporazumu dokle god služi interesu Irana, a balistički program te zemlje nastavit se razvijati uprkos pritiscima SAD-a, rekao je ranije Rouhani. On je naglasio kako je obraćanje Trumpa bilo prepuno uvreda i lažnih optužbi protiv Irana.

„Iran nije i nikada neće pokleknuti pred stranim pritiskom. Iran i sporazum su jači nego ikada. Revolucionarna garda Irana će nastaviti da se bori protiv regionalnih terorista“, rekao je Rouhani.

Dodao je kako će Trumpova odluka izolirati SAD, jer druge države potpisnice ostaju vjerne sporazumu.

Rusija: Nema povratka sankcija

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako Trumpova odluka da ne potvrdi nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. neće imati direktan utjecaj na primjenu sporazuma.

Ministarstvo je saopćilo kako, bez obzira na stav Washingtona, neće biti povratka na uvođenje sankcija UN-a Iranu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ocijenio je kako je krajnje zabrinjavajuće što Trump postavlja pitanja koja su riješena kada je međunarodni sporazum o nuklearnog programu Irana potpisan, javila je novinska agencija RIA. 

On je rekao kako Rusija sada kao svoj glavni zadatak vidi sprečavanje iranskog nuklearnog sporazuma od kolapsa, te pozvao sve strane da ostanu posvećene sporazumu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je kako Iran ispunjava svoje obaveze, dogovorene sporazumom.

Iran se nalazi pod najsnažnijim svjetskim režimom provjere, rekao je Amano.

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini kazala je kako SAD ne može jednostrano poništiti nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila iz 2015. godine.

„Kao međunarodna zajednica ne možemo dozvoliti poništenje nuklearnog dogovora koji djeluje. Ovaj dogovor nije jednostrani sporazum, međunarodna zajednica, a uz to i Evropska unija, jasno je naglasila kako dogovor jeste, bit će i nastavit će funkcionirati“, istakla je.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je kako se nada da se nuklearni sporazum sa Iranom može spasiti, saopćio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric i istakao kako Guterres smatra sporazum „velikim pomakom u konsolidiranju neširenja nuklearnog oružja“.

Sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisalo je šest država pored Irana – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD – za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Inspektori UN-a su ranije saopćili kako Iran poštuje dogovor, uključujući i ograničenje o bogaćenju uranijuma.

Izvor: Agencije