Sirijska vojska od ISIL-a preuzela grad Al-Mayadeen

SDF, Raqqa, Sirija
SDF, koji podržavaju SAD i savez arapske i kurdske milicije, od lipnja se bori da porazi ISIL u Raqqi (Getty Images)

Sirijska vojska u subotu je sa svojim saveznicima preuzela grad Al-Mayadeen na istoku zemlje od pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant, javljaju mediji u Damasku.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz sirijske vojske, sirijski državni mediji su izvestili kako su pripadnici sirijske vojske ubili veliki broj pripadnika ISIL-a i da rade na deminiranju tog grada u provinciji Deir Ezzor, prenosi Tanjug agenciju AFP. 

Al-Mayadeen je bio jedno od posljednjih uporišta ISIL-a, odakle su oni pokretali napade na središnje sirijske regije, nakon što su izgubili veći dio teritorija koji su bili pod njihovom kontrolom ove godine, preni je Reuters.

SOHR: Predali se sirijski borci ISIL-a

Sirijski Opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu priopćio je u subotu kako su svi sirijski borci skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) napustili Raqqu, nekadašnju neslužbenu prijestolnicu skupine u toj zemlji.

Sirijski pripadnici skupine napustili su Raqqu sa svojim obiteljima uputivši se na nepoznata odredišta, a u tijeku su pripreme i za polazak stranih boraca, navela je ta organizacija, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Agencija Reuters prenijela je ranije navode Ryana Dillona, glasnogovornika koalicije koju predvodi SAD u Siriji, kako se u Raqqi u poslednja 24 sata blizu 100 boraca ISIL-a predalo i “uklonjeno je iz grada”.

“Još uvijek očekujemo teške borbe u danima koji su pred nama i nećemo određivati vrijeme kada mislimo da će [ISIL] biti u potpunosti poražen u Raqqi”, navodi se u pismenom priopćenju pukovnika Diljona, prenio je Reuters.

Milicija sirijskih Kurda (YPG) priopćila je ranije u subotu da je skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) na rubu poraza u Raqqi te da bi taj grad konačno mogao biti oslobođen od pripadnika skupine u subotu ili nedjelju.

“Borba u Raqqi se nastavlja. Daesh (ISIL) je na rubu kraja. Danas ili sutra grad bi mogao biti oslobođen”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nouri Mahmoud u telefonskom razgovoru za Reuters, kako prenosi Tanjug.

Autobusi za prijevoz pripadnika skupine

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu priopćio je da se u Raqqi nalaze autobusi koji će prevoziti preostale borce ISIL-a i njihove obitelji iz grada.

Demokratske snage Sirije (SDF) koje podržavaju SAD i savez arapske i kurdske milicije od lipnja se bore da poraze ISIL u Raqqi.

Američki ministar obrane Jim Mattis izjavio je u petak da će koalicija koju predvode Sjedinjene Države “prihvatiti predaju” pripadnika skupine ISIL koji drže položaje u Raqqi.

“Ako se predaju, naravno da ćemo prihvatiti njihovu predaju”, dodao je Mattis, odgovarajući na upit o prekidu pregovora o bržoj evakuaciji civila koji su u tijeku, prenijela je Hina. 

No, “fanatici to neće dopustiti, oni sprječavaju civile da bježe prema našim položajima… Borit će se do kraja”.

Koalicija ne sudjeluje izravno u pregovorima o izlasku civila iz posljednjih džepova koje drže pripadnici skupine, ali daje naputke saveznicima u Sirijskim demokratskim snagama koji su na terenu, gdje su oslobodili gotovo 90 posto Raqqe.

Pregovori su zapeli na evakuaciji pripadnika skupine iz grada jer koalicija i SDF strahuju da će oni kojima se dopusti odlazak opet uzeti oružje u ruke kada jednom izađu.

Mattis: Prihvatiti ćemo predaju i ispitati ih

Zbog toga je koalicija prošli mjesec zaustavila konvoj s 11 autobusa – u kojima je bilo 150 do 200 pripadnika skupine i 150 do 200 civila koje su predstavili kao članove svoje obitelji – pred iračkom granicom, bombardirajući cestu i most.

“Sada kada ISIL gubi tlo pod nogama, sve se veći broj njegovih članova predaje”, istaknuo je Mattis.

“Prihvatit ćemo njihovu predaju (…) Naravno, ispitat ćemo ih radi dobivanja podataka, a najvjerojatnije će ih zadržati SDF i oni koji su ih zarobili”.

Blizu 4.000 civila još je u okruženju u Raqqi, skupa s 300 do 400 pripadnika skupine, navodi koalicija.

Raqqa je predstavljala neslužbenu prijestolnicu te skupine u Siriji.

Izvor: Agencije