Norveška šalje naoružanu jedinicu na granicu s Rusijom

Članice NATO-a i ostale susjedne države sve su zabrinutije ambicijama Moskve (EPA)

Norveška je u petak objavila kako planira poslati naoružanu jedinicu na arktičku granicu s Rusijom te kupiti tenkove i artiljeriju kao odgovor na rastuće prijetnje.

Ministrica odbrane Ine Eriksen Soereide nije direktno spomenula Rusiju kada je obrazlagala plan i istakla je kako Norveška trenutno nije suočena s nekom konkretnom vojnom prijetnjom.

“Sigurnosna situacija je postala izazovnija i manje predvidiva. To utječe na organizaciju vojske”, rekla je ministrica novinarima.

Nova danska brigada

Članice NATO-a i ostale susjedne države sve su zabrinutije ambicijama Moskve, posebno nakon pripojenja ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima 2014. godine i ruskim vojnim i zračnim vježbama u regiji.

Vlada Danske je u četvrtak objavila kako u idućih pet godina želi povećati odbrambeni budžet za 20 posto, kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Rusije na istoku i sjeveru Evrope.

To uključuje osnivanje nove brigade od 4.000 vojnika, koja bi djelovala u baltičkoj i nordijskoj regiji, opremljena protivzračnim raketama, tenkovima, artiljerijom i protivpodmorničkim sredstvima.

Izvor: Agencije