Njemačka produžava kontrolu granica do maja 2018.

Kontrole će se koncentrirati na granici sa Austrijom i na zračnim vezama sa Grčkom, zemlji gdje je veliki priliv migranata (EPA)

Njemačka će produžiti kontrolu svojih granica do maja 2018. godine, što pravda „terorističkom“ prijetnjom i borbom protiv „ilegalne migracije“, rekao je danas njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

Sigurnosna situacija u Evropskoj uniji, gdje je više država među kojima je i Njemačka bilo „pogođeno dramatičnim terorističkim napadima“, i dalje je „napeta“, naveo je ministar u saopćenju.

Kontrola njemačkih granica trebala je biti ukinuta 11. novembra.

Granica sa Austrijom

De Maiziere je ukazao na propuste primijećene na nivou zaštite vanjskih granica EU-a kao i znatne ilegalne migracije u okviru šengen zone slobodnog kretanja, čime se pravda produženje kontrole njemačkih granica na još šest mjeseci „poslije 11. novembra“.

Prema njemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova, kontrole će se koncentrirati na granici sa Austrijom i na zračnim vezama sa Grčkom, zemlji gdje je veliki priliv migranata.

Odluka je donijeta uz „blisku saradnju sa ministarstvima unutrašnjih poslova Austrije, Danske, Švedske i Norveške“, rekao je De Maiziere.

Više evropskih država, među kojima je i Njemačka, ponovo su uvele kao vanrednu mjeru kontrole ličnih dokumenata na svojim granicama 2015. godine kao odgovor na masovni priliv izbjeglica posebno iz Sirije, Iraka i Afganistana.

“Sigurnosne prijetnje”

Njemačka, glavna destinacija tih tražilaca azila, uz podstrek kancelarke Angele Merkel primila je više od milion izbjeglica i migranata od 2015. godine.

Evropska komisija najavila je početkom maja da će u novembru okončati te vanredne kontrole granica u okviru šengenskog prostora, uz argument da je migrantski pritisak oslabio.

Međutim, od tada se više zemalja, među kojima su Francuska, Njemačka i Austrija, založile za ublažavanje propisa za ponovno uspostavljanje graničnih kontrola navodeći kao razlog „sigurnosne prijetnje“ i strahovanja od nove migrantske krize, sa sve većim dolascima migranata iz Afrike preko Sredozemlja.

Brisel je krajem septembra predložio izmjenu tih propisa sa mogućnošću ponovnog uspostavljanja kontrola u periodu do tri godine, da bi se prilagodili „novim prijetnjama“ kao što je terorizam.

Izvor: Agencije