Bivši premijer Izraela protiv poništenja sporazuma s Iranom

Poništenje sporazuma ne bi išlo samo na ruku Teherana već bi nanijelo štetu kredibilitetu Washingtona u očima Pjongjanga (EPA)

Bivši premijer Izraela Ehud Barak upozorio je Sjedinjene Američke Države da se ne povuku iz međunarodnog sporazuma o ograničenju nuklearnog programa Irana.

Barak, koji je također bio ministar odbrane Izraela, ocijenio je da ne samo da bi poništenje sporazuma išlo na ruku Teherana već bi nanijelo i štetu kredibilitetu Washingtona u očima Sjeverne Koreje, prenosi Beta.

U intervjuu za New York Times Barak je objasnio da bi, s obzirom na to da se Teheran pridržava svog dijela sporazuma, odustajanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa “dalo Irancima povod za obnovu nastojanja da se naoružaju nuklearnim oružjem”.

Sjeverna Koreja, s druge strane, reći će “da nema smisla pregovarati s Amerikancima ako se unilateralno povlače iz potpisanog sporazuma nakon relativno kratkog vremena”, dodao je Barak.

Postojeći rizik

On nije prvi istaknuti izraelski glas protivljenja poništenju nuklearnog sporazuma.

Izraelske odbrambene snage i izraelske obavještajne agencije svjesne su rizika koji bi nastao ako Trump odustane od tog dokumenta, navode izraelski mediji.

Bivši šef izraelske vojne obavještajne službe Amos Yadlin, koji sad predvodi Nacionalne sigurnosne studije na Univerzitetu u Tel Avivu i u svojim javnim izjavama često odražava raspoloženje Generalštaba i obavještajne zajednice, ocijenio je nedavno da sada nije trenutak da se poništi nuklearni sporazum.

Više istaknutih kritičara sporazuma iz 2015. i šire politike administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame prema Iranu javno je sada reklo da, uprkos protivljenju, vjeruju da bi SAD trebao ostati posvećen sporazumu dok god nema jasnog dokaza da ga je Iran prekršio.

Izvor: Agencije