SAD: Ključni članovi Predstavničkog doma za sporazum s Iranom

Donald Trump
Neki dužnosnici očekuju da će Donald Trump objaviti širu strategiju prema Iranu (EPA)

Republikanski čelnik odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Royce izjavio je u srijedu da nuklearni sporazum s Iranom treba strogo primjenjivati, ali nije pozvao na izlazak iz tog sporazuma, a njegov demokratski kolega u odboru Eliot Engel dodao je da Washington treba surađivati sa saveznicima.

“Iako taj sporazum ima mane, mislim da ga moramo primjenjivati…”, rekao je Royce.

Očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump najranije u četvrtak objaviti novu strategiju za Iran koja bi mogla uključivati prvi korak prema izlasku Washingtona iz tog sporazuma.

Protivljenje, ali i podrška zbog saveznika

Royce, kao i svaki drugi republikanac u američkom Kongresu, protivi se nuklearnom sporazumu postignutom u doba administracije Baracka Obame 2015., koji su potpisali SAD, Iran, Kina, Rusija, Britanija, Francuska, Njemačka i Europska unija.

Međutim, i dio demokrata također se protivi tom sporazumu, među kojima je Eliot Engel, član odbora za vanjske poslove,

Engel je rekao da bi okončanje tog sporazuma bilo “teška pogreška”, budući da je na snazi i da ga podržavaju američki saveznici i druge sile.

“Trebamo raditi sa saveznicima i partnerima na zajedničkoj agendi, (…) a ne odvajati Ameriku od naših najbližih prijatelja diljem svijeta”, kazao je, kako prenosi Hina.

Očekuje se da će Trump objaviti “sveobuhvatnu strategiju za Iran”, a u sklopu toga trebao bi iznijeti svoju ocjenu o tome poštuje li Iran međunarodni sporazum za suzbijanje svog nuklearnog programa.

Dužnosnik je, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao kako se očekuje da će Trump objaviti širu američku strategiju prema Iranu koja će biti više na crti sukoba.

Trumpova administracija često kritizira postupanje Irana na Bliskom istoku.

Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa imat će 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

Ključna ocjena 15. oktobra

Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom poštuje li Iran sporazum i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država.

Do sada on je potvrđivao sporazum, ali je istaknuo da će ključna ocjena biti 15. listopada.

Američki ministar obrane Jim Mattis prošlog je tjedna dao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Donalda Trumpa hoće li se držati tog dogovora i dodao da je podrška održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u interesu Sjedinjenih Država. 

Zapovjednik Združenog glavnog stožera oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, general Joseph Dunford, ocijenio je ranije da Iran postupa u skladu sa sporazumom o ograničenju svog nuklearnog programa, prenijele su agencije.

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano izjavio je još ranije u rujnu da se Iran pridržava pravila dogovorenih sporazumom o iranskom nuklearnom programu, koji je potpisao sa šest svjetskih sila 2015. godine.

Izvor: Agencije