Erdogan krivi američkog ambasadora za diplomatsku krizu

'Agenti' su se ubacili u američke diplomatske misije, rekao je Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivio je  američkog ambasadora u Turskoj za diplomatsku krizu između dvije zemlje te rekao da ga Ankara više ne smatra ambasadorom Washingtona.

U otvorenom i ličnom napadu na odlazećeg ambasadora Johna Bassa Erdogan je nagovijestio da je Bass djelovao jednostrano suspendujući izdavanje viza u Turskoj nakon hapšenja američkog konzularnog radnika te rekao da su se “agenti” ubacili u američke diplomatske misije, prenosi Hina.

State Department branio je Bassa rekavši da je imao “punu podršku” američke vlade te da su njegovi postupci koordinirani sa State Departmentom, Bijelom kućom i Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Krhki odnosi

Spor je još više pokvario ionako krhke odnose između ova dva NATO saveznika nakon mjeseci napetosti vezane uz sukob u Siriji, prošlogodišnji propali državni udar u Turskoj te slučajeve turskih zvaničnika pred američkim sudovima.

Američka ambasada rekla je u nedjelju navečer da suspenduje izdavanje viza dok procjenjuje predanost Turske sigurnosti njenih misija i osoblja, što je Bass ponovio u ponedjeljak u videoporuci.

Ambasada je rekla da su bez osnove navodi da je uhapšeni zaposlenik bio povezan s Fethullahom Gulenom, samoprognanim imamom sa sjedištem u SAD-u, koga Ankara krivi za organiziranje propalog puča protiv Erdogana prošle godine.

Uznemirujući korak

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert rekla je da  je Turska, koja je uhapsila dva lokalna zaposlenika američke ambasade ove godine, pozvala na ispitivanje trećeg lokalnog zaposlenika tokom vikenda, što je “duboko uznemirujući” korak.

Erdogan je, međutim, rekao da hapšenja i policijski zahtjev za ispitivanje drugog zaposlenika konzulata pokazuju “da se nešto kuha u američkom konzulatu u Istanbulu. Kako su se ovi agenti ubacili u američki konzulat?”

Izvor: Agencije