Trump ukida Obamine mjere za zaštitu klime

Da je stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugalj, one najstarije i one koje najviše onečišćuju (AP)
Da je stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugalj, one najstarije i one koje najviše onečišćuju (AP)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ukinut će ključnu mjeru bivšeg predsjednika Baracka Obame u vezi s klimom, čime će ispuniti obećanje iz kampanje o obnovi američke rudarske industrije, koje osuđuju borci za očuvanje okoline.

“Plan o čistoj energiji” Obama je potpisao 2015. godine, a njegov je cilj bio ubrzati energetski prijelaz i nametnuti termoelektranama smanjivanje emisije ugljik-dioksida za 32% do 2030. u odnosu na 2005. godinu.

Da je stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugalj, one najstarije i one koje najviše onečišćuju.

“Rat protiv uglja je završen”, rekao je u ponedjeljak šef Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) Scott Pruitt u govoru u Kentuckyju.

Energetska politika

“Sutra u Washingtonu potpisat ću nacrt odluke o ukidanju tzv. ‘Plana za čistu energiju’ prijašnje administracije”, rekao je Pruitt, koji se u vrijeme Obame borio protiv njegove inicijative.

Bez obzira što se nalazi na čelu EPA-e, Pruitt pripada krugu klimatologa skeptičnih prema klimatskim promjenama.

Prije dvije godine, kad je još bio državni advokat u Oklahomi, ocijenio je da je taj plan “ilegalni pokušaj da se poveća moć saveznih birokrata nad energetskom politikom saveznih država”.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuska planira da zabrani prodaju automobila koje pokreće benzin ili dizel do 2040. godine. To je dio radikalnog plana uvođenja čiste energije koji je otkrio ministar za zaštitu životne sredine. Nikola Ulo želi da Francuska postane svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO