Puigdemont zatražio odgodu proglašenja nezavisnosti Katalonije

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont zatražio je od regionalnog parlamenta da odgodi proglašenje nezavisnosti i rekao da očekuje pregovore s Madridom.

U dugo očekivanom govoru rekao je da Katalonija treba postati nezavisna država u formi republike i zatražio mandat da to i provede, ali da se konflikt sa Španijom može riješiti dijalogom.

Više puta u svom govoru pozivao je na dijalog s Madridom.

No, Vlada Španije tokom večeri odbacila je “prešutno” proglašenje nezavisnosti Katalonije, objavio je AFP.

“Neprihvatljivo je prešutno proglasiti nezavisnost, a onda je suspendovati na eksplicitan način”, poručili su iz Vlade Španije.

Sjednica katalonskog parlamenta počela je s više od sat zakašnjenja.

“Ovdje sam jer sam htio analizirati situaciju, ovdje sam poslije rezultata referenduma kako bih objasnio posljedice ovog referenduma. Živimo u historijskom trenutku”, rekao je na početku govora.

No, kad se očekivalo da će proglasiti nezavisnost, on je pozvao na odgodu proglašenja.

Jake policijske snage

“Španija nas je htjela učiniti malom, ali Katalonija je evropska. Neću prijetiti, jer je trenutak ozbiljan. Moramo preuzeti odgovornosti. Svi smo mi jedan narod, ali ima stvari o kojima se ne slažemo”, naveo je Puigdemont, čiji se govor s pažnjom prati u Evropi i svijetu.

Dodao je da “milioni građana Katalonije vjeruju da Katalonija treba imati vlastitu državu”, ali i da je “važno smanjiti napetosti”, prenosi Reuters.

Dok se čekao njegov govor, na ulicama katalonskih gradova bile su prisutne jake policijske snage, a španske vlasti pojačale su i sigurnosne mjere na aerodromima i željezničkim stanicama.

Pristup katalonskom parlamentu bio je zatvoren još u prijepodnevnim satima, prenosi El Pais.

I mnogi građani Barcelone donijeli su svoje stolice ispred zgrade parlamenta kako bi pratili sjednicu.

Pristalice nezavisnosti donijele su zastave Katalonije i stoje pored barijera koje su postavljene oko zgrade katalonskog parlamenta.

Istovremeno, glasnogovornik Vlade Španije pozvao je Puigdemonta da ne preduzima ništa nepovratno.

“Tražit ću od Puigdemonta da ne preduzima ništa nepovratno, da ne kreće putem bez povratka, da ne proglašava jednostrano nezavisnost i da se vrati u legalni okvir”, rekao je glasnogovornik Iñigo Mendez de Vigo novinarima.

Upozorenje premijera Rajoya

Šef konzervativne vlade Mariano Rajoy upozorio je da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikad nije primijenjena u toj izuzetno decentralizovanoj parlamentarnoj monarhiji.

Po navodima više španskih medija, Puigdemont je svoj govor pisao i prepravljao čitav ponedjeljak, okružen savjetnicima, nesumnjivo rastrgnut između pristalica nespornog odlaska i onih koji strahuju da će rješenje, nezavisnost, na kraju biti gore zlo od pokroviteljstva Madrida.

“Basta! [Dosta]”, poručile su mu i stotine hiljada Katalonaca protivnika nezavisnosti na velikom protestu u nedjelju.

Istu je riječ u ponedjeljak upotrijebila glavno udruženje poslodavaca nakon što je šest od sedam katalonskih kompanija koje kotiraju na burzi odlučilo premjestiti svoje sjedište izvan regije.

No, Puigdemontov tim ohrabrio ga je da ustraje, s velikim protestom predviđenim blizu zgrade parlamenta.

Službeni dnevni red sjednice katalonskog parlamenta usredotočen je na “političku situaciju” nakon “referenduma” na kojem katalonski separatisti tvrde da su pobijedili s 90% glasova i stopom izlaznosti 43%.

Moguć i srednji put

Puigdemont bi mogao odabrati i srednji put, “odgođenu deklaraciju nezavisnosti”, ili se zadovoljiti simboličnom proklamacijom, navodeći hitnost dijaloga, i aktivirati postupak u etapama, da ne bi izgubio obraz.

Ukupno 92% Katalonaca koji su izašli na referendum o nezavisnosti glasalo je u korist odvajanja od Španije.

Međutim, oni koji su bili protiv bojkotovali su glasanje – odaziv je iznosio samo 43%.

Španske vlasti pokušale su silom blokirati glasanje i našle su se na udaru kritika kad su objavljeni snimci kako policijske snage otimaju glasačke kutije i vuku glasače od glasačkih mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije