Pentagonu Turska ostaje blizak saveznik u NATO-u

Strukture turskih zračnih snaga u bazi Incirlik nastavljaju i dalje igrati značajnu ulogu u okviru NATO-a (EPA)

Glasnogovornik Pentagona Robert Manning, komentirajući posljednja događanja u odnosima između SAD-a i Turske, kazao je kako je Turska bliski saveznik u okviru NATO-a.

“Turska je snažan koalicijski partner i naš bliski saveznik u NATO-u. Posljednja događanja [diplomatska kriza u američko-turskim odnosima] ne utječu na naše tamošnje operacije i osoblje”, rekao je on na konferenciji za medije u Washingtonu.

Po njegovim riječima, posljednji događaji i diplomatska kriza, koja je uslijedila nakon obostranog prestanka izdavanja viza, nisu utjecali na aktivnosti američke vojske na području Turske.

Diplomatska kriza

“Strukture turskih zračnih snaga u bazi Incirlik nastavljaju i dalje igrati značajnu ulogu u okviru NATO-a i međunarodne koalicije. Naše operacije protiv ISIL-a, koje se provode iz Incirlika i drugih baza u Turskoj, nastavljaju se izvoditi uz punu podršku i blisku suradnju našeg saveznika, Turske”, kazao je Manning.

Američke vlasti su u subotu potvrdile obustavu izdavanje viza u diplomatsko-konzularnim uredima u Turskoj i da je to mjera preispitivanja odnosa Turske prema pitanjima sigurnosti diplomatskih ureda i personala.

Turska je odgovorila istom mjerom i obustavila izdavanje viza u diplomatskim predstavništvima u SAD-u.

Izvor: Agencije