Na snazi zakon o zabrani pokrivanja lica u Austriji

Austrijska policija najavila je da će u primjeni zakona, biti posebno 'senzibilna' (EPA)

Zakon o zabrani pokrivanja lica u nedjelju je stuoio na snagu u Austriji i od tada svako ko u javnosti nosi odjeću koja mu pokriva lice može biti kažnjen sa 150 eura.

O zabrani, koja se u Austriji naziva i “zabranom burki”, informiraju flajeri koji su napravljeni na njemačkom, engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Također su o stupanju zakon na snagu informirane ambasade, međunarodne organizacije i Islamska vjerska zajednica.

‘Mora se prihvatiti i vidljivost vjera’

Ko od nedjelje bude nosio burke ili drugu odjeću koja pokriva lice, bit će suočen s administrativnom, odnosno novčanom kaznom.

Prema zakonu, ako osobi na zahtjev policije otkrije lice neće biti izrečena kazna, ali ako to ne učini bit će uhapšena radi utvrđivanju identiteta te je posljedica i kazna.

Alžirsko-francuski biznismen Rashid Nekaz najavio je da će, kao i što čini u drugim zemljama, preuzeti kazne koje bude izrekla austrijska policija muslimankama zbog nošenja garderobe po islamskim vjerskim zakonima.

“Ako se prihvata sloboda vjere, mora se prihvatiti i vidljivost vjera”, poručio je Nekaz.

Austrijski biskupi također su kritizirali novi zakon, a kardinal Christoph Schoenborn rekao je da se radi o “prevelikom zahvatu u civilne slobode”.

Austrijska policija najavila je da će u primjeni zakona biti posebno “senzibilna”.

Austrijska Vlada je zakon, iako se u javnosti on naziva “zabranom burki”, formulizirala vjerski neutralnim i u njemu je jedini izuzetak za pokrivanje lica predviđen iz zdravstvenih razloga, kao i traicionalnih manifestacija, kao što je karneval, odnosno i za lica koja moraju prekriti lice zbog posla, kao što su klovnovi, ljekari i radnici u nekim poslovima.

‘Fundamentalističko tumačenje vjere’

Kada je bio na poziciji ministra za integraciju i vanjske poslove, lider Narodne partije Austrije Sebastian Kurtz posebno se zalagao za usvajanje ovog zakona.

“Ko u Austriji nosi nikab ili burku mora računati na posljedice”, poručio je Kurtz još prije sedam dana, a i koalicioni partner Socijaldemokratska partija istakla je da nikab i burka predstavljaju “fundamentalističko tumačenje vjere”.

Zbog novog zakona mnoge arapske zemlje izdale su upozorenje svojim građanima za putovanje u Austriju.

Izvor: Agencije