Erdogan: Kirkuk je, prema međunarodnom pravu ‘sporna regija’

Erdogan se osvrnuo na dešavanja na sjeveru Iraka, u vezi s referendumom koji je nedavno tamo proveden (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je grad Kirkuk, prema međunarodnom pravu, sporna regija, a ne u vlasništvu uprave na sjeveru Iraka, kako oni tvrde, javlja Anadolija.

Erdogan je boravio u istočnom turskom gradu Erzurumu, a prilikom obraćanja okupljenim građanima osvrnuo se na dešavanja na sjeveru Iraka, u vezi s referendumom koji je nedavno tamo proveden.

“Na karti koju je uprava na sjeveru Iraka iscrtala prema svojoj volji, u mnogim naseljenim područjima Arapi, Turkmeni ili neke druge grupe su većinsko stanovništvo. A znate li šta o tome kaže međunarodno pravo – naziva ih ‘sporne regije’. Kirkuk je sporna regija. A šta oni kažu? Oni kažu ‘‘Kirkuk je naš.’ O čemu govorite, ima li vas uopće u historiji Kirkuka? Nema”, rekao je Erdogan.

Otvara se rana

Naglasio je kako se na sjeveru Iraka ne formira nezavisna država, već se otvara rana koja će stalno krvariti.

“Na sjeveru Iraka se ne formira nezavisna država, već se otvara rana koja će stalno krvariti i koju će prema svojoj volji neko probijati. Zanemarivanje ove činjenice neće donijeti nikakvu korist, ni nama, ni našoj braći Kudima, niti drugim grupama u regiji”, poručio je Erdogan.

“Nikada se nismo kajali za ono što smo uradili u prošlosti. Uslovi su se, očigledno, promijenili, jer uprava na sjeveru Iraka, kojoj smo od ranije pružali svaki vid podrške, napravila je jedan korak i pored naše zemlje, zato će i platiti cijenu.”

Izvor: Agencije