Video: Napad na američkog zvaničnika u Meksiku

Meksičko tužilaštvo saopćilo je da su vlasti uhapsile američkog državljanina kao glavnog osumnjičenog za pucnjavu na zvaničnika konzulata Sjedinjenih Američkih Država u zapadnom meksičkom gradu Guadalajari.

“Američki državljanin je identificiran i uhapšen zbog sumnje u umiješanost u ovaj slučaj. Ta osoba će biti deportirana u SAD kako bi se utvrdio njegov pravni status”, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Identitet osumnjičenog nije objavljen, a vlasti nisu komentirale mogući motiv napada.

Američki državni sekretar John Kerry zahvalio je Meksiku na brzom hapšenju, prenosi Tanjug.

Meksičke vlasti su u nedjelju uvečer saopćile da su uhapsile naoružanog muškarca koji je u petak pucao u zvaničnika konzulata SAD-a u zapadnom gradu Guadalajara i da je on predat federalnim tužiocima.

Američka ambasada nije saopćila identitet zvaničnika, koji je upucan u svom automobilu, a poslije napada je u stabilnom stanju.

Lokalni mediji su upucanog zvaničnika identificirali kao Christophera Ashcrafta, a na društvenim mrežama se navodi da je on konzularni zvaničnik u Guadalajari od 2016.

FBI je ponudio nagradu od 20.000 dolara za informaciju o napadaču, a objavljene su i fotografije koje su snimile nadzorne kamere.

Meksički zvaničnici tragali su za naoružanim napadačem koji je bio prerušen u medicinskog tehničara kada je pucao na američkog konzularnog službenika.

Američki konzulat u Guadalajari objavio je video snimak na svom nalogu na Facebooku na kojem se vidi napadač, obučen u plavo i noseći periku, kako čeka ispred garaže tržnog centra u petak.

On, potom, podiže pištolj i puca na automobil, u kojem se nalazio američki diplomata, poslije čega bježi, prenio je AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Građani Meksika zahtijevaju odgovore na sve veći broj otmica u državi. Borci za ljudska prava navode da je u posljednje tri godine u Meksiku nestalo više od 13.000 ljudi. Vjeruje se da bi taj broj mogao biti i mnogo veći, jer veliki broj slučajeva ostane neprijavljen.

Objavljena je videosnimka filmskog uhićenog nakrobosa Joaqina Guzmana poznatog kao El Chapo prošlog petka. Meksičke vlasti navode kako će procedura njegova izručenja SAD-u trajati najmanje godinu dana, jer se očekuje da će obrana uložiti žalbu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO