Video: Napad na američkog zvaničnika u Meksiku

Meksičko tužilaštvo saopćilo je da su vlasti uhapsile američkog državljanina kao glavnog osumnjičenog za pucnjavu na zvaničnika konzulata Sjedinjenih Američkih Država u zapadnom meksičkom gradu Guadalajari.

“Američki državljanin je identificiran i uhapšen zbog sumnje u umiješanost u ovaj slučaj. Ta osoba će biti deportirana u SAD kako bi se utvrdio njegov pravni status”, navodi se u saopćenju, prenosi AP.

Identitet osumnjičenog nije objavljen, a vlasti nisu komentirale mogući motiv napada.

Američki državni sekretar John Kerry zahvalio je Meksiku na brzom hapšenju, prenosi Tanjug.

Meksičke vlasti su u nedjelju uvečer saopćile da su uhapsile naoružanog muškarca koji je u petak pucao u zvaničnika konzulata SAD-a u zapadnom gradu Guadalajara i da je on predat federalnim tužiocima.

Američka ambasada nije saopćila identitet zvaničnika, koji je upucan u svom automobilu, a poslije napada je u stabilnom stanju.

Lokalni mediji su upucanog zvaničnika identificirali kao Christophera Ashcrafta, a na društvenim mrežama se navodi da je on konzularni zvaničnik u Guadalajari od 2016.

FBI je ponudio nagradu od 20.000 dolara za informaciju o napadaču, a objavljene su i fotografije koje su snimile nadzorne kamere.

Meksički zvaničnici tragali su za naoružanim napadačem koji je bio prerušen u medicinskog tehničara kada je pucao na američkog konzularnog službenika.

Američki konzulat u Guadalajari objavio je video snimak na svom nalogu na Facebooku na kojem se vidi napadač, obučen u plavo i noseći periku, kako čeka ispred garaže tržnog centra u petak.

On, potom, podiže pištolj i puca na automobil, u kojem se nalazio američki diplomata, poslije čega bježi, prenio je AFP.

Izvor: Agencije